Масовите отсъствия на депутатите в 42-ия парламент, срещу които получават една трета от заплатите си, се оказаха слабо притеснителни за тях самите, а темата – разглеждана от медиите в грешната светлина. Въпреки принципните си различия Антон Кутев от Коалиция за България и Димитър Главчев от ГЕРБ се обединиха в „Тази сутрин” около „важното” по въпроса – продукцията на Народното събрание. И докато първият изрази категорично удовлетворение от свършеното досега, вторият заяви, че настоящият парламент не работи.

Двамата се представиха като противници на принципа депутат да получава около 900 лева месечно, въпреки че не се явява на работа, но изразиха безсилие да му се противопоставят, тъй като е разписан в закона. Нещо повече, според Кутев е по-добре един от народните представители, който и без това не присъства, изобщо да не ходи в пленарна зала. Той визира Делян Пеевски, тъй като „всяко негово появяване би предизвикало широко обществена реакция”. Тук Кутев постави разликите между обикновения работник и народния представител. „Вие сте назначени, ние сме избрани. Мен ме избират на всеки 4 години, ако няма предсрочни избори. Няма как да заемам това място, ако не го спечеля”, каза той, обръщайки се към водещите и изрази убеденост, че Пеевски ще влезе и в Европейския парламент въпреки липсата на видими негови работни резултати.

Антон Кутев коментира и отсъствията на ГЕРБ, конкретно на лидера Бойко Борисов, без да го споменава директно: „Има и друг, който идва за 5 минути, дава интервюта и си тръгва”. Като лоялен съпартиец, Главчев отговори: „Не са един и два случаите, в които Борисов стои сам в пленарна зала. Той се опитва да даде глас за кворум, за да има заседание”. той отново се върна към продукцията на парламента, който според него „излъчва много сериозна нестабилност” и тези „лъчи изгарят” всички институции, включително правителството, макар че ползвало „слънцезащитен крем”.

Социалистът обаче не се съгласи с „внушението”, че депутатите ходят на работа и нищо не вършат и изпадна в парламентарни битовизми: „С ДПС сме 120 души, ако няма кворум, той не се събира заради няколко души. Кой болен, кой детето се разболяло. 5-6% болнични има и във вашата телевизия. Когато сме 120 и 6 човека излязат в болнични, резултатът е липса на кворум. БСП е там на 95% от хората всеки път, защото иначе не можем да започнем заседанието. Навсякъде има над 5% болнични, защото така е устроено обществото. 30% от депутатите са майки с деца. Аз моята майка не мога от един месец да я закарам на преглед в болницата. През цялото време ние поставяме тази тема в грешната светлина. Аз получавам три трети от заплатата си и ходя всеки ден на работа”.

По въпроса с болничните Главчев не се съгласи като даде за пример болниците, които не спират работа, като има много отсъстващи служители.

Кутев заключи, че през цялото време се създава едно негативно цялостно отношение, а ситуацията не била толкова черна, тъй като сме „най-бедната държава, в клуба на богатите”.