Президентът Росен Плевнелиев подкрепя решението на правителството за отказ от проекта АЕЦ „Белене”, което за първи път се взема прозрачно, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според него сега спешно трябва да се стартира широкомащабна програма за саниране на многофамилните жилищни сгради, която ще икономиса мощностите на АЕЦ „Белене”. Чрез подобна програма икономиката ни ще стане конкурентоспособна, градовете много по-красиви, а българите по-богати, смята държавният глава.

Няколко дни след като премиерът Бойко Борисов разговаря с руския си колега Владимир Путин относно позицията на България по реализацията на атомната централа, той информира и президента.

Като причини министър-председателят е посочил, че подобен по мащабите си проект не може да бъде подкрепен финансово от България. Към тези мотиви се е присъединил и президентът, който смята, че финансовата изгода за България от изграждането на АЕЦ „Белене” не е ясна.

Според правителството, предвид събраните до момента факти и документи, икономически оправдано е да се избере вариантът, който предвижда изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, тъй като на площадката на ядрената централа е налична по-голяма част от съпътстващата инфраструктура и по този начин ще се гарантира бъдещето на ядрената енергетика на страната, се казва още в съобщението.

Борисов е изразил мнение, че усилията на българската енергийна политика трябва да бъдат фокусирани и към постигането на по-висока енергийна ефективност при производството, преноса и потреблението на енергия.

По думите на президента сега България ще има достатъчно аргументи, за да се бори за удължаването на живота на пети и шести блок на „стратегически най-важната ядрена площадка на България” - АЕЦ „Козлодуй”. Според него с това решение България продължава да играе своята силна позиция.

Отношения, градени „в братски дух”

Росен Плевнелиев коментира и отношенията с Русия, които „в продължение на стотици години са градени в един изключително добър, позитивен, приятелски и бих казал братски дух”. Президентът заяви, че иска да развива отношенията с Москва, каквито са от стотици години – приятелски.

„Българо-руските отношения са не само и единствено АЕЦ „Белене”. Не е в интерес на България, както и на Русия, да се налага един проект със спорна възвращаемост, при което би могло дори в много по-голяма степен да се рискуват добрите отношения между България и Русия”, каза държавният глава.

Той изрази увереност, че правителството ще излъчи свой представители, които ще отидат в Москва и по възможно най-честния и добронамерен начин ще сложат аргументите на масата. Очаква се утре там да пристигне енергийният министър Делян Добрев, който ще преговаря България да не бъде санкционирана от компанията изпълнител на проекта „Росатом”.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови