Правителството реши да прекрати строителството на АЕЦ „Белене. На площадката ще се изгради газова централа. Позицията на страната бе съобщена лично от премиера Борисов, два часа след като от правителството изтече информацията за окончетелното решение, което бе приветствано от част от опозцията и силно критикувано от друга.

Енергийният министър Делян Добрев заминава утре за Москва, за да преговаря с Русия държавната компания „Росатом” да не съди България за неустойки.

Все още не ясно кой ще строи газовата централа, но създаването й е обвързано с "Южен поток" и цените на газа. Заместник-финансовия министър Владислав Горанов заяви, че при разговора си с Путин премиерът Борисов е изтъкнал, че не може Германия да плаща 330 долара за газа, а България - 600.

"Ние в "Южен поток" ще вложим всички амбиции и плановете ни са - 2015 г. декември месец, да тече газ по "Южен поток". С "Южен поток" като газов проект, ние ставаме газопреносен център на Балканите, стратегически важен, коментира Борисов, който отново изтъкна старата си теза за премахване на посредниците.

Първи в "Белене", Седми в "Козлозуй"

Поръчаният вече от България първи реактор за Белене, ще бъде купен и доставен в АЕЦ „Козлудуй”. За него страната ни дължи още около 140 милиона евро, стана ясно от думите на Борисов пред депутатите.

До момента не е правена оценка колко ще струва строежът на седми блок на АЕЦ "Козлодуй", в който ще се  ще се монтира реакторът.

Шефът на "Росатом" Сергей Кириенко вече се усъмни в ефективността на подобна идея. Преди него скептично на идеята погледна и шефът на АЕЦ „Козлодуй”, който даде да се разбере,че преди реактора да заработи ще минат между 5 и 7 години.

Преди старта на подобен проект, трябва да минат и процедурите по ОВОС, които по думите на екоминистъра Нона Караджова отнемат между 6 месеца и две години.

6-7 години не са фатални

Самият Борисов също коментира, че монтирането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй” ще отнеме 6 - 7 години. „Понеже от 33 години „Белене” не е построена, мисля, че 6 - 7 години не са фатални”.

Премиерът обясни, че реактора така или иначе е платен. „По-добре - да го вземем и тогава специалистите да търсят варианти, ако има някой желаещ да го купи, може да му го продадем. Ако няма, така и така сме дали толкова пари, ще го монтираме”.

На въпрос - дали решението за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй” е категорично, Бойко Борисов каза: „Категорично е, че там ще го пренесем. Оттам нататък работим по тази тема”.

Аргументите

България се отказва от АЕЦ "Белене", защото при цена около 6 милиарда евро, с кредитния ресурс, който ни се предлага - между 10 и 12% лихва, за 6 години строеж, тази централа отива някъде от порядъка на 10 милиарда евро или приблизително 20 милиарда лева, обясни мотивите за отказа от втора АЕЦ министър-председателят.

"Ние нямаме възможност да я платим, а и да задължим държавата поколения наред да плащат тези пари – няма как да стане. В същото време целият ядрен риск, ако нещо се случи там, на този земетръсен разлом, остава за сметка на България”, каза Борисов. Той допълни, че при земетресение там България ще бъде изтрита от картата на света.

Стратегическата цел е запазване на V и VI блок в Козлодуй, която да стане изцяло руска централа, ако се освободят площадките на първите четири затворени реактори, тогава ще се освободи място и за VIII блок, каза Бойко Борисов.

От думите на Борисов стана ясно, че друг аргумент за спиране на АЕЦ "Белене" е, че проектът е компрометиран още от самото начало и затова за него не могат да бъдат намерени европейски инвеститори.

"Завчера в разговора с Путин стана ясно, че не ни отива да шикалкавим и да си разваляме отношенията заради проекта. Надявам се Путин да удържи думата си за дружеско излизане от проекта и да работим за "Козлодуй", коментира още Борисов.

Убеждавайки Путин за прекратяване на "Белене", Борисов му обяснил, че заради проекта в България започнало да се говори против Русия, а това не било редно, защото руснаците са освободили България от турско робство.

"Надявам се президентът Путин да удържи на думата си, че по този проект дружески ще се разделим", обясни премиерът.

Няма инвеститор

Малко по-рано зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризмът Валентин Николов съобщи, че инвеститор за газова централа в Белене няма.

След като решението стана ясно Валентин Николов го определи като много добро, "България има нужда и от газова централа, въпросът е да се намери инвеститор. Ние ще приветстваме всяка една инвестиция. Още нямаме инвеститор, който да е проявил интерес. Приветстваме всяка идея, която трябва да се реализира в областта на енергетиката. Знаете, че имаме възобновяеми източници в Североизточна България, които не могат да бъдат балансирани в момента, една газова централа трябва да ги балансира", коментира Николов.

Мъглата

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Бъдещето на „Белене” стана синоним на неяснота през последните дни. Сгъстяването на мъглата около позицията на София дойде след телефонния разговор между българския премиер и руския му колега Путин. След него от правителствената пресслужба бяха лаконични в коментара си, като съобщиха само, че Борисов е запознал Путин с позицията на България за изграждането на централата.

Макар и в България позицията на правителството да бе "загадка" за опозицията и обществото, още вчера руската държавна агенция ИТАР-ТАСС съобщи, че проектът за  атомна централа може да се превърне в такъв за газова.

Решението на правителството да се откаже от строителството на втора ядрена централа идва след  очакванията България да иска поредна отсрочка за взимане на крайното си решение. Аргументът на София бе, че не са готови пълните анализи за консултанта НSBC.

Шефът на Росатом Сергей Кириенко обаче се усъмни в това твърдение и обяви миналия петък пред Интерфакс, че консултантът си е свършил работата. „Ние имаме сигурна информация, че те са завършили своята работа по проекта. Те престанаха да искат от нас материали още през есента на миналата година. Аз не знам какви са техните изводи, на нас те не ни ги показват, но знам, че са приключили работа”, каза тогава той.

Позицията на кабинета „Борисов” от изборите досега бе, че „Белене” няма да се строи без участието на стратегически чуждестранен инвеститор и ако проектът не е икономически изгоден за страната ни.

Това даде основание на различни експерти да прогнозират, че България ще иска отсрочка докато се проучи офертата за участие на американски инвестиционен фонд.

След като ГЕРБ взе властта в страната вече бившият министър Трайчо Трайков пресметна, че при спиране на проекта България ще трябва да плати компенсации за около 800 млн. евро. Преди да разговаря с Путин българският премиер коментира, че не може да се вземе решение за спиране на проект, в който вече са вложени 1.8 млрд. лв.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови