Решението на правителството да се откаже от реализация на проекта АЕЦ „Белене” бе прието на двата полюса от опозицията. Докато "сините" приветстваха връщането на България „в геополитическата орбита на евроатлантическия съюз”, "червените" предупредиха за ежемесечно повишаване на цените на тока.

Мъглата около проекта „Белене” започна постепенно да се разсейва, след като стана ясно, че страната официално се отказва от него. Енергийният министър Делян Добрев заминава за Русия в четвъртък, за да преговаря с Русия държавната компания „Росатом” да не съди България за неустойки.

„Голяма победа за Синята коалиция”

След като лидерът на ДСБ Иван Костов заяви за bTV, че отказът от проекта би бил едно европейско решение, той потвърди позицията си и след официалното оповестяване на новината. Костов препоръча позицията на правителството да бъде одобрена и от парламента, „за да се затвори плътно тази врата”.

„Добре е и президентът, и всички отговорни институции в страната да подкрепят това решение, защото от правителството се изискваше много кураж да го вземе, за което аз ги поздравявам”, допълни партийният лидер.

Към поздравленията се присъедини и съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, който нарече правителственото решение „голяма победа за СДС и Синята коалиция”, въпреки похарчените „ненужни средства” за две години и половина.

„Ние много години смятахме и смятаме, че това е най-доброто решение за България. Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде поне два пъти по-евтин. Възможната газова централа на площадката ще бъде много добра инвестиция”, обясни Димитров. Той обаче не си спести критики и заяви, че реакцията на управляващите е закъсняла. Според него проектът е трябвало да бъде спрян още през 2009 година, когато е бил окачествен от премиера като „гьол”.

„Гответе се за ежемесечно повишаване на цените на тока”

Петър Димитров, снимка: БГНЕС, архив
Снимка: БГНЕС

Предупреждението дойде от бившия икономически министър в правителството на Тройната коалиция Петър Димитров. По думите му с поетата посока от стана на кабинета се увеличава зависимостта на България „от един привършващ източник на енергия, какъвто е газът” и се зачерква възможността за използване на ядрена енергия, „която от ЕК е класифицирана като независим източник”. Димитров предложи сега въпросите за повишение на цената на газа да бъдат отправяни към Русия, тъй като други алтернативи пред България няма.

Той определи решението за спиране на проекта като икономически неефективно. „В социален план решението е варварско и жестоко спрямо българите. Ние се закачаме допълнително с цените на руския газ. Заедно с покачването на цените на руския газ ще вървят нагоре и цените за българите”, допълни Димитров.

Димитров изрази съмнение, че решението е било взето в присъствието на експерти в Министерски съвет. И попита: „Непрекъснато се повтаря, че сме много зависими от Русия и искаме да намалим тази зависимост. Тази газова централа с газ откъде ще работи – от Космоса или от Русия?”.

Ще си изядем боя, солта, и ще си платим накрая за АЕЦ „Белене”

Мнението дойде от друг енергиен министър в предишния кабинет – Румен Овчаров. Според него „по варварски начин” се унищожава проект, който икономически не може да бъде оборен. Той добави, че така България става държава, тотално зависима от руската страна.

„Едно от фаталните решения на това правителство”

Сергей Станишев, снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Такъв беше коментарът на лидера на БСП Сергей Станишев. Според него за „безотговорните” действия на кабинета ще платят българските данъкоплатци с по-високи цени на електроенергията. „Очевидно е, че Русия е защитила своите интереси, при това по добър начин за тях. Къде е българският интерес? Той не е защитен в това решение”, каза той.

Според него от самото начало проектът е бил замислян с ясна концепция за българския държавен контрол. „Публична тайна е, че токът, произвеждан от атомните електроцентрали, е много по-евтин. Вторият аспект, който пряко засяга енергийната независимост – атомните централи, са собствен източник на еленергия. Този проект беше добре замислен, икономически обоснован и отговаряше на българския интерес”, добави Станишев.

„Червеният” лидер заяви, че България ще бъде изправена пред нуждата от внос на ток. Затова и левицата ще настоява за референдум по въпроса.

"Поредното голямо предателство"

Павел Шопов, снимка: БГНЕС, архив
Снимка: БГНЕС

спрямо българския национален интерес нарекоха от „Атака” решението на кабинета за стоп на АЕЦ „Белене”. Според Павел Шопов позицията на страната е продиктувана от външен натиск и обслужва чужди интереси.

„Целта е след спирането на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй”, което е предвидимо дори и да бъде удължен срокът им на работа, България да ликвидира на практика своята последна висока технология. Това е сред най-големите грешки, която е правена в последните 20 години от началото на демокрацията”, заяви Шопов.
 

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови