За мен е необяснимо как народните представители вчера говореха за противоконституционност на някои от предложените въпроси, а днес не стана и дума за това. Просто се отказаха от отговорност и я прехвърлиха към друга институция. По този начин президентът Росен Плевнелиев коментира в Шумен решението на парламента да пусне референдума на „Шоуто на Слави” без редакция на въпросите.

Един от тях е за въвеждане на електронно гласуване, което беше тема на вече провелия се заедно с местните избори референдум. „Колко пъти трябва да питаме българския народ по един и същ въпрос и къде е логиката?”, запита президентът.

Според него ваденето на „проблемното и лошото в пряката демокрация” вреди и на представителната демокрация у нас.

По отношение на дебатите по ветото върху Изборния кодекс заради вота в чужбина, Плевнелиев посочи: „Няма как да се съглася, когато се хвърлят аргументи дори без фактологическа обосновка. Някои националистически партии твърдят, че помагат на българите в чужбина, но реалното действие е точно в обратна посока”.

Той даде пример с нашите сънародници в Молдова като запита колко градове с над 1 млн. жители има в страната. Предложените от ПФ текстове предполагат само в такива населени места извън ЕС да се откриват секции, които не са в посолства и консулства.