Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде сочен като пример за корумпирана нация в Европа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на форума „Завладяване на държавата и противодействие на административната и политическа корупция в България”.

„Аз не искам България да бъде идентифицирана с корупцията - нужен е не компромис, а консенсус за борбата с нея”, подчерта той. По думите му проблеми с подкупни държавни служители има навсякъде, но у нас те се чувстват още по-силно заради тежкото наследство от комунистическото минало, провалената приватизация и нежеланието на партиите да има независима администрация.

„Правителството днес постигна определен успех в корупционния натиск, но нивото на корупция остава високо”, смята той.

Според президента, в завладяната държава се установява частен контрол върху правоприлагащите органи, а корупционните практики имат и международна проекция например в енергийната зависимост.

„АЕЦ „Белене” е удивителен проект, символ на всичко друго, но не и на икономически ефект, без договор, без нищо, което е част от доброто управление. Ако можехме да спрем такива проекти като АЕЦ „Белене”, като КТБ, като съсипаната приватизация, с тези прахосани милиарди, помислете къде щяхме да бъдем днес”, посочи Плевнелиев.

Той припомни и скандалите около строителството на АМ „Тракия” и обществените поръчки.

"Резултатите в доклада за противодействие на корупцията у нас съвсем не са приятни.", каза и правосъдният министър Екатерина Захариева.

Председателят на ВКС Лозан Панов отбеляза, че борбата с корупцията е невъзможна без работеща съдебна система.

Все едно тепърва кандидатстваме за ЕС

В доклада на Центъра за изследване на демокрацията се отбелязат липсата на устойчиво антикорупционно решение за последните 18 г., многобройните корупционни зависимости и отношения, придобили общественост като завладяване на държавата. Нашата страна е четвърта по корупционен индекс в региона.

В доклада се препоръчва рестартиране на контролната система и създаване на независима антикорупционна прокуратура.

„Всички нива на административна корупция и завладяването на държавата водят до формирането на области със системни проблеми, в които непрекъснато се сблъскват и блокират повечето политики за противодействие”, заяви при представянето на доклада Руслан Стефанов, директор на икономическата програма в ЦИД.

Такива проблемни области са: злоупотребата с обществени поръчки, механизмите на скритата икономика, ДДС и другите данъчни измами, контрабандата и функционирането на нелегалните пазари, блокирането на правоприлагащите институции, възпрепятстването и блокирането на работата на различни институции и контролната система, завладяването на медиите.

„През последните 5 години административната корупция нараства, с пик през 2014 г.”, заяви в началото на форума председателят на ЦИД д-р Огнян Шентов. Стефанов отбеляза на свой ред, че нивото на корупция у нас е като при страните в предприсъединителна фаза към ЕС.

„Подкупите в администрацията се извършват в много случаи със съгласието на административните ръководители и изобщо не става дума за няколко „гнили ябълки”, посочи той.

При най-високото ниво на корупция в администрацията през 2013-2014 г. 29.3% от населението над 18 г. съобщава, че е участвало в корупционни сделки най-малко веднъж през предходната година. Тенденциите при разпространението на корупцията в бизнес сектора са също обезпокоителни, се казва в доклада.

През 2015 г. около 18% от фирмите съобщават, че им е оказван корупционен натиск от страна на държавни служители. Тази стойност е значително по-висока от средната за ЕС- 4%. А повечето от корупционните сделки в бизнес сектора остават неидентифицирани и ненаказани.

Масова ли е корупцията в България?