Има съгласие референдумът за промени в изборното законодателство да се проведе съвместно с местните избори. Това стана ясно от днешното изказване на президента Росен Плевнелиев от парламентарната трибуна.

Допитването, за което той призова преди година, първоначално беше планирано заедно с евровота, но това не се случи. На няколко пъти от ГЕРБ посочваха, че ще подкрепят инициативата на Плевнелиев, чиято идея беше да се провери позицията на гражданите за въвеждане на задължително гласуване, мажоритарен елемент и електронно гласуване.

„Ние сме длъжни да се съобразим с желанието на българските избиратели и да дадем възможност за това дали те искат задължително гласуване, дали искаме електронно гласуване и искаме ли да въведем мажоритарния парламент”, каза след изказването на държавния глава Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Имате ли въпроси към държавния глава? Споделете ги с нас и ние ще ги зададем! Вижте как:

По думите му инициативата на президента за провеждане на референдум заедно с местните избори, ще бъде отговор към гражданското общество, не толкова към политическите формации.

„Ние сме се подписали, че референдум ще има. Въпросът за мен не стои. Като си сложа подписа под нещо, значи съм си го сложил. Това ще се случи заедно с местните избори", заяви и Радан Кънев от Реформаторския блок.