Енергетиката е един от стълбовете на националната сигурност. Не можем да имаме сигурност, когато зависим от един източник. Това каза президентът Росен Плевнелиев в обръщение от трибуната на Народното събрание, с което обобщи проведените през миналия месец политически консултации.

Според него, проблемът в българската енергетика е държавата и с години са трупани проблеми с финансовата стабилност на сектора.

По думите му, не е толкова важно колко газ се транспортира, а каква цена плащат българските фирми и домакинства – а това зависи от конкуренцията и либерализацията. В този смисъл, президентът противопостави т.нар Голям шлем на енергийната ефективност.

Когато Европа изгражда енергиен съюз, няма как да пропуснем този шанс. Три са стълбовете, върху които ще бъде изграден съюзът - диверсификация, либерализация и енергийна ефективност. Всичко останало са средства за постигане на целите", заяви Плевнелиев.

Президентът посочи, че имаме шанс да преодолеем своята слабост като свържем своите мрежи с тези на съседните страни.

"Сигурен съм, че приетият план ще осигури на милиони българи много по-големи и видими ползи. Постигнахме стабилност, но тя не може да е трайна, ако не се извършват реформи. Ясни са областите и има съгласие от нуждата за качествена промяна. Нека през годината видим и първите резултати", каза още Росен Плевнелиев.

Референдум ще има

Ще упражня конституционното си право и ще инициирам национален референдум по изборното законодателство, обяви президентът.

Имате ли въпроси към държавния глава? Споделете ги с нас и ние ще ги зададем! Вижте как:

Уверен съм, че пряката демокрация ще ангажира в много по-голяма степен потенциала на нацията. Пряката демокрация може да лекува представителната демокрация”, подчерта Росен Плевнелиев.

Няма спор кои сектори се нуждаят от реформа

Консултациите показаха, че няма спор за това кои са секторите, които трябва да се реформират. На първо място е икономиката, а след това идва реформата в съдебната система, посочи президентът.

„Има и ресурс, и съгласие за реформи. Те се постигат чрез политически кураж. Икономиката е в основата на решението на всеки от проблемите. Проблем вече седма година са ниските инвестиции и растеж”, отбеляза президентът.

Той заяви, че държавата трябва да може да гарантира справедливост за всеки. „Да не се заблуждаваме, резултатите не идват автоматично. Независимостта и ефективността на съдебната система се отстояват ежедневно. Народът е жаден за справедливост”, заяви Плевнелиев.

Държавният глава посочи, че по крещящи престъпления като възродителния процес, аферата САПАРД, КТБ и други знакови дела – няма нито един наказан до момента.

„Системата произведе достатъчно скандали. Време е за промяна. Реформата в съдебната система не може да бъде отлагана повече”, заяви още Плевнелиев.

„България има своя план за действие – националния план за развитие 2020”, коментира Росен Плевнелиев и добави, че по него са постигнали пълно съгласие, както и по отношение на споразумението за партньорство с ЕК.

По думите му българският народ не очаква от политиците чудеса, а работа.

Конституцията не пречи на магистратите

„По време на консултациите многократно бе поставен проблемът за качествена реформа на правораздавателната система. Няма съмнение че конституцията може да бъде променена, но е важно да проведем цялостен и задълбочен анализ, да направим дебат и предложението за промени да стъпи на оценка за устойчивост на промените и оценка на въздействие”, подчерта Плевнелиев.

По думите му много промени могат да се реализират и без конституционни промени.

„Конституцията не пречи на магистратите. Независимостта от икономически кръгове се отстоява и от политиците и от институциите, и от гражданите, и от съдиите, които продължават да действат така, че върховенството на закона да е над всичко”, каза президентът.

Вървим към рекорди

Според президента, има пълен консенсус по управлението и използването на еврофондовете.

„Нека 2015 г бъде рекордна за България по усвояване на еврофондовете. Нека приемем и заработи закон за еврофондовете, който да премахне административните пречки и да заработи за създаде електронно разпределение на еврофондовете”, призова Росен Пленвлиев.

Държавата и общините са възложили ОП за почти 10 млрд. лв. за 2014 г., като президентът посочи, че възложителите избягват електронни стъпки.