„На път сме да преодолеем изоставането по проекта "Южен поток”, каза в минутите за парламентарен контрол премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос на Волен Сидеров.

„В работата по различните видове разрешения, които се издават за строителство за газопровода на българска територия сме на път да преодолеем изоставането”, каза Орешарски. „Работи се по финансовите споразумения на проекта и сме на финалната права по този въпрос”, подчерта министър-председателят.

По думите му се подготвя децентрализация на здравната каса. „Вярно е, че в последните десетина години здравната система функционира в режим на перманентен недостиг на средства”, призна Орешарски. „НЗОК изпитва сериозни трудности с финализиране на тази година. Дори чисто алгебрично да погледнете каква част е изразходвана за първото полугодие, ще видите че е над 50 на 100. Мерките, които ще предприемем ще бъдат дискутирани при проектобюджета за следващата година”, обясни премиерът.

„Набелязани са редица мерки по промяна на механизмите на търговете, с които се доставят лекарствата. Имаме амбицията за скъпоструващи лекарства да въведем централизирани търгове, за да се намали стойността на лекарствата. Други мерки са насочени към по-добра събираемост на здравните осигуровки. Значително нараства броят на здравно неосигурените през последните години. Подготвяме първи стъпки за децентрализация на здравната каса, демонополизация, по-ефективен контрол”, каза още Орешарски.

По думите му правителството ще се опита да компенсира и известното намаление на средства по оперативни програми. „Страната ни, за разлика от по-стари страни-членки, има голяма необходимост от инвестиции във физическата инфраструктура. Ще се опитаме да компенсираме намалените европейски средства с по-голям размер собствено финансиране”, обясни премиерът.

„Ще си подам оставката, когато нямам необходимата подкрепа. На този етап я имам. Никога не съм отричал вотовете на недоверие като парламентарен инструмент. Струва ми се, че прекалено честото използване не води до необходимия резултат”, коментира още премиерът.