Анонсираното от просветния министър Меглена Кунева увеличение на учителските заплати може да се приеме само като добро пожелание. Това заяви в Димово премиерът Бойко Борисов.

По думите му подобна тема може да се отвори едва в края на годината, когато станат ясни всички баланси: „По средата на годината, юни месец, не се говори това нещо. Не е говорено с нас по тази тема”.

Борисов подчерта, че с финансовия министър Владислав Горанов имат голямото желание в бюджета да има повече пари за образование. „Приемам, че казаното от г-жа Кунева пред толкова хора е искала да покаже, че има грижа за тях. И то действително има“, заяви премиерът.

Въпреки уговорката, че не иска да съпоставя съсловия, Борисов не пропусна да изреди тези, на които са били отпуснати допълнителни средства – учители, военни, лекари и т.н.

„Ако всеки министър излезе и каже: „Аз искам за отбрана“, другият да каже – за полицаите или пожарникарите, третият – за учителите, четвъртият – за здравеопазване, цялата система ще се разбърка. Кой не иска да даде повече за учителите? Аз искам двойно да им дам. Искам и на докторите, и на полиците да дам“, каза още премиерът Борисов.

Заслужават ли учителите увеличение на заплатите с 10%?