Премиерът Марин Райков отправи призив към българските индустриалци и хората с възможности да проявят солидарност и да „подадат ръка” на нуждаещите се в „един тежък момент на изпитание”. Апелът му дойде след среща с лидерите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров.

Според министър-председателят това е най-добрият начин българският национален капитал да бъде идентифициран като носител на национална отговорност и да може да се легитимира като социален партньор.

"Трябва да помогнем на хората, които са в най-уязвимо положение. Имаме нужда всички заедно да подадем ръка на най-нуждаещите си. Мисля върху формула на консултации с представители на националния капитал, на индустриалците в България и да помислим дали нещо не може да се направи", каза Райков.

„Ценностите, свързани със солидарността, са един от основните принципи на всяка европейска демокрация. Бих бил изключително щастлив да видя как те действат в България. Крайно време е да дадем един добър сигнал”, допълни той.

Мерки за честни избори

По време на срещата лидерите на Синята коалиция са предложили три конкретни мерки по провеждането на изборите, за да се гарантира тяхната честност.

„Първата е - "Информационно обслужване" да остане извън конкурса за броенето на гласовете на изборите. НСИ може да извърши тази работа, като участва в търга. Втората мярка е - софтуерът на броенето на бюлетините да бъде публичен продукт, като се качи на страницата на ЦИК. Третата мярка е - протоколите да са качени в режим онлайн в интернет, така че да могат участниците в комисиите да сверяват данните”, посочи Костов.

За да не се купуват гласове, „сините” лидери предлагат дирекциите на МВР в страната да проведат срещи с всички партии, чиито представители ще участват в изборния процес и да уточнят действията за противодействие на порочната практика.

Уточнявайки, че основната цел на служебното правителство е да организира избори, а не да участва в тях, Райков обеща кабинетът да направи опит да пребори купуването на гласове.

Противодействие на бедността

Иван Костов и Мартин Димитров са предложили конкретни мерки и за това как да се противодейства на бедността, която води хората до самозапалване.

„За нас е много важно правителството да подкрепи малките и средни предприятия. Да се спре с всеки вид рекет срещу малкия и среден бизнес”, каза Димитров. Според него е нужна промяна в работата с европейските фондове, така че да се създаде допълнителна заетост.

„Комисията за защита на конкуренцията да си влезе в ролята, ако не, да си подаде оставката”, допълни Мартин Димитров, който определи като недопустим отказ на институцията да определи монополистите в България.

В отговор Райков обеща, че ще настоява „лично да получим отговор на въпросите, защото българските граждани имат право да знаят. Ако не идентифицираме обекта на действие, как да имаме резултат?”.