„Техническа” молба за „обратна връзка” отправи премиерът Марин Райков към министрите в служебния кабинет – да бъдат откриваеми на мобилните си телефони, когато са търсени. Изключения щели да бъдат допускани, само ако са в концертна зала или на среща с него.

Преди да започне второто заседание на правителството, Райков попита защо има свободни столове на липсващи министри и отправи призив:

„Имам една техническа молба и моля за вашето внимание. Молбата се отнася за всички на тази маса и тя е изключително дребна. Моля, бъдете откриваеми на джиесемите си. След като аз съм на 24 часа, бъдете така любезни да бъдете и вие. Освен ако не сте в концертна зала или на среща с мен. Нека при всички останали ситуации да бъдете откриваеми, защото това е много важно”.

Министрите бяха „подканени” и да работят с по-голяма концентрация и целенасоченост по отношение на европрограмите и контактите с Брюксел. След като в сряда Райков „дебютира” в ЕС като премиер, днес той препоръча занапред да се структурират много добре целите, когато се отива на такива среща.

„Имаме привилегията да имаме вицепремиер, който е изключително компетентен по тези теми. Европейските програми не са някакви обявени от някаква окултна мистика инструменти, става дума за конкретни неща. Нещата са прозрачни, ясни, трябва с по-голяма концентрация и целенасоченост да гоним конкретни неща, в кратки периоди. Казвам това, защото ми се иска следващия път, когато има такова посещение, да бъдем още по-добре подготвени”, обясни пред министрите премиерът.

Докато Марин Райков даваше пожелателни съвети на министрите, отвън лидерът на „Атака” и членове и привърженици на партията направиха пореден опит да влязат на заседанието на Министерски съвет. След това Волен Сидеров опитал да влезе с пропуск от телевизия „Алфа” и блъскане, но пак не бе допуснат. Завършвайки с неуспех, напорът на националистите премина в блокада на достъпа на журналисти до сградата за около час.

Сидеров, който отново се позова на конституционното си право да присъства на заседанието на МС, не си спести и словесна атака към служебния кабинет и лично към премиера. "Марин Райков за мен е един простак, който ни унижава да стоим на входа", каза той.

На напористата акция на „Атака” Райков отвърна: „Единственото, което не мога да разбера - защо един политически лидер иска да говори с мен по мегафон? Можеше да се отзове на моята покана за цивилизован разговор”. Миналата седмица Сидеров беше поканен на среща в премиера в поредицата му разговори с лидерите на партиите, представени в 41-то НС. Председателят на националистите обаче не се появи.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС