„Единственият политически ангажимент, който съм поел, е към министър-председателя Пламен Орешарски. Смятам да го изпълня до край и не смятам да поемам други ангажименти”. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в отговор на въпрос дали ще става премиер в правителство на ГЕРБ и ДПС. Тази спекулация се появи по-рано днес в блог.

"Наистина не знам как да коментирам това. Някаква интрига е тръгнала от днес, на която въобще не знам дали си заслужава да и се обръща внимание", каза Цветилн Йовчев. По думите му - това са "недоброжелателни интриги". "България, в един такъв труден момент има късмет, че има за министър-председател Пламен Орешарски", добави МВР шефът.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се изказа по темата във фейсбук. „ГЕРБ е единствената партия, която може да управлява без ДПС и без БСП. Твърденията за общи действия между ГЕРБ и ДПС са поредните лъжи и измислици. Такива разговори не се водят, а целта на подобни инсинуации е да разколебаят обществото, което настоява за оставката на Тройната коалиция на БСП, ДПС и "Атака", написа Борисов.

„Тяхната връзка е толкова силна и споена, че никой не би си помислил да води подобни преговори от тяхна страна, а и поведението на Йордан Цонев и заведеното от мен дело, изключват възможността за каквито и да е било разговори. Коалиция пък между БСП и ГЕРБ е само във фантазиите на някои деятели в БСП", пише още лидерът на ГЕРБ.

Лютви Местан се намеси в спора от Брюксел. Лидерът на ДПС категорично отрече твърденията, че има разнобой в управляващата коалиция, и че се водят преговори за ново мнозинство между ДПС и ГЕРБ.

Каквото и да е друго мнозинство в това Народно събрание е политически абсурдно. ГЕРБ нанесе много тежки рани на демократичния механизъм на страната, които трябва да бъдат излекувани. Това може да стане единствено, когато тази партия ГЕРБ не получи шанс за реванш. Смятаме, че кабинетът „Орешарски” трябва да получи своя шанс достатъчно време, за да реализира програмата си. Стоим зад Пламен Орешарски и зад програмата на кабинета „Орешарски”, коментира Местан.