Натискът дава предпоставки за грешки, изнервяния, прибързани решения, но има охранителен ефект, по отношение на грешки. Такъв коментар даде премиерът Пламен Орешарски в интервю пред националното радио по повод нестихващите протести с искане за оставката на кабинета.

Коментарът му идва в навечерието на първия работен ден на народните представители след ваканцията, който обещава да събере отново гражданското недоволство под прозорците на властта.

Недоволството срещу фискалното разхлабване

Орешарски коментира, че България е станала първата страна, в която се организираха публични протести, след леката доза на фискално разхлабване, след като в цяла Европа имаше протести срещу финансовото затягане. Премиерът се обяви за оценка на резултатите и изрази надеждата в рамките на есента, когато станат по-ясни първите резултати от действията на кабинета, това да има позитивен ефект. „Трудно ще е за няколко месеца да се поправят неща, които са натрупани дълго време.

Обществената атмосфера е напрегната по много причини, сигурно и заради наши грешки. Не мисля, че в момента нервността в обществото е добър съветник за самото общество”, каза Орешарски.

Оставка?

Ако предварително си поставим срок да работим до следващата седмица, това би било силно ограничително условие, коментира Орешарски. Да правим каквото трябва пък другото, да става каквото става. В момента, в който кабинетът няма подкрепата в парламента, този кабинет няма да съществува, каза той.

100-те дни

Стоте дни въпреки неблагоприятната обстановка, може да служат като отправен пункт, заяви още той и добави социалните мерки, свършени за последните 100 дни. Той обаче направи уточнението, че това не изчерпва социалните ангажименти. „Успяхме да установим крехък и начален баланс в енергетиката, там нещата са леко успокоени, което е предпоставка в следващите месеци да продължим.

Подготвихме амбициозни мерки за подобряване събираемостта на приходите и септември предстои да се гледат законодателни мерки в тази насока. Ще има нова структура на приходните агенции; ще се работи в посока пресичане на контрабандата. Ще се работи в посока облекчаване на лицензионните режими. Актуализирахме бюджета, така че да поправим онези неблагополучия от предишния бюджет. Ако обществото разпознае, че сме улучили мерките, които са актуални за по-голямата част от българските граждани, аз ще бъда удовлетворен”, каза Орешарски.

Сирийската криза

Много се надявам изпитанията да останат вътрешни, а не външни, заяви премиерът Пламен Орешарски в коментар за кризата в Сирия. Усложнената обстановка в Сирия е предизвикателство и трябва да се отнасяме много сериозно и на отражението върху нас. Едно от най-големите предизвикателства е бежанската вълна. Инициирах Съвета за национална сигурност към МС, чухме мнения на експерти, опитахме се да направим прогнози и набелязахме доста мерки, за да не се окажем изненадани в сравнение с възможностите ни, отбеляза премиерът. Многократно беше подчертано, че местата в нашите бежански центрове са запълнени.

Орешарски заяви, че е съгласен за парламентарен дебат за Сирия и предложения от страна на управляващите и опозицията, за да се минимализират ефектите.

Нашата позиция в значителна степен следва баланса между понасянето на отговорността и нашата убеденост, че политическият диалог е най-приемливият път за намиране на трайно решение, в това число - с максимално ангажиране на авторитетни международни организации и преди всичко на ООН. Съветът за сигурност на ООН най-хубаво е да изгради позиция. Що се отнася до нашата къща, ако мога така да се изразя, европейският ни дом, добре е да има единна европейска позиция. Работи се по този въпрос", каза Орешарски.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите