„Гледайте какъв каталог, бе, не му ли се радвате?!” – с тези думи министърът на културата Вежди Рашидов приключи участието си в „Тази сутрин”.

В продължение на половин час той хвалеше изложбата на Тракийското златно съкровище в Лувъра и всички съпътстващи я прояви. В същото време, той разкритикува поведението на тенора Георги Петров, който беше отстранен от хора „Йоан Кукузел” след като коментира в социалните мрежи ниското заплащане, което той и колегите му получават за труда си.

„100 лева ще му дадем, да се успокои и да не пее, ако може”, каза Рашидов, който уточни, че хорът не е държавен, а е помолил диригента да участват, защото са „прекрасни певци”.

„Отворил съм вратите на най-легендарния храм в Нотр Дам (...) Изведнъж излиза един хорист и за 50 лева оплюва всичко – получиха колкото един министър, 35 евро”, заяви Рашидов.

 

а па ако бай вежди некога закъса и аз ше му дам едни 50лв., че без пара не върви. да си министър-ганьо.

Posted by Koala Monah on 20 април 2015 г.

Петров поиска да се включи по телефона, но културният министър не позволи: „Моля ви не ме занимавайте с хориста – аз говоря с ръководителя на хора, не говоря с хориста”. И Петров не бе включен.

И потекоха покани

Още в началото на разговора Рашидов изброи медиите, които са отразили изложбата в Лувъра, за да отбележи, че „няма друг народ, който сам да се плюе”.

Според министъра, 4 човека са забъркали скандал, който у нас е засенчил успеха на френска земя. „Няма от Васко Божков (известният бизнесмен Васил Божков – Черепа – б.р.) нищо”, заяви Рашидов, който допълни, че с удоволствие би закарал и частни колекции („Всичко е капитал на българската държава”), но от Лувъра не позволили.

„Ние се представихме като богове, като равни с равни”, подчерта Рашидов, според когото дошлите в Париж са „патриоти”.

„Веднага потекоха покани, кремълският музей ни покани. Божидар Димитров го изпратих да преговаря (...) преговорите вървят добре. Имаме покана от Турция, Мароко, British Museum”, продължи министърът. Той обаче има план – „тази изложба като се върне, да гостува в новия ни музей”, а след това – в Пловдив и Варна: „Българският народ да се зарадва на своя апогей”.

И други великолепия

„Поканих великолепни, добри български журналисти да отразят успеха на България”, подчерта културният министър. По думите му става дума за 8 журналисти и двама оператори, като те били поканени от първия ден, в който подписал договора за изложбата през 2012 г.

„Нямам европейски пари за суджуци и луканки”, подчерта Рашидов.

По въпроса с премиерата на книгата на Валерия Велева в Париж, той запита: „Искате да убием Валерия Велева за това, че пише книги?”.

„Закарахме прекрасни български писатели. Този път закарахме феминистките, жените писателки”, разказа той и изреди Милена Фучеджиева („Прекрасно пише момичето, талантливо, та до ушите”), Леа Коен, Амелия Личева, Виктория Христова. Издателство „Захарий Стоянов” трябвало да представи своя нова книга и тя била именно на така или иначе акредитираната журналистка от в.Преса.

Интересът бил огромен, а залите – пълни. Министърът каза още, че пред телевизионни продуценти Антон Дончев представил сценарий за пътя на богомилите до Италия.