Джакпот от 100 хил. лв., джипове и плазмени телевизори за избиратели, които упражняват правото си на глас – това е една от идеите около въвеждането на задължително гласуване.

Предложението е на „Патриотичния фронт“. Според председателя на партията Валери Симеонов то би стимулирало гражданите и би довело до по-висока избирателна активност.

„Томболата ще донесе съответните материални изгоди на хората, които до голяма степен не са убедени, че трябва да гласуват“, обясни Симеонов. По думите му всички награди биха стрували на държавния бюджет около 1,1 млн. лева.

Ако изборите са игра на късмета, шансът ви да спечелите с бюлетината плазма или джип е като да ударите джакпот. При 6 858 304 избиратели – толкова са българите с право на глас от последните парламентарни избори, ако приемем, че наградите на следващите ще са 2000, една награда ще се падне на 3430 избиратели, изчислява финансовия експерт Банчо Банов.

Патриотите предлагат и определени санкции за гражданите, които не гласуват.

„Не само глобите носят финансови тежести и неудобства. Има и други санкции. Ние предлагаме отписване от избирателните списъци“, поясни Симеонов.

Тези, които искат да гласуват на следващи избори, ще трябва отново да бъдат вписани в съответните списъци, като имат възможност да предоставят и извинителна бележка защо не са гласували.

Задължителното гласуване беше прието на първо четене още през март тази година и вече е на крачка да стане факт. То е формулирано като „изпълнение на гражданския ни дълг“.

Ако то бъде прието окончателно, ще се наложи да бъдат променени и бюлетините – ще бъде добавена графа „Не гласувам за никого“, която да отразява протестния вот.

Снимка: bTV

Големият проблем е свързан с доверието – в институциите, в избирателната система, в гаранциите срещу злоупотреба, в политиците – че са в парламента, за да правят политика, а не за да консумират власт. Затова хората не гласуват, коментира председателят на БСП Михаил Миков. „Толкова много граждански дългове има, нищо не следва. Думите се девалвираха“, каза още той.

Принципното становище на Реформаторският блок е, че ние не подкрепяме задължителното гласуване. Дълбоко се съмнявам, че това е конституционно, каза съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски.

Възможността за негативен избор е сред основните елементи при задължително гласуване, каза пък Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Избирателният кодекс влиза в пленарна зала следващия четвъртък.