В периода до президентските избори няма да има пленарни заседания в Народното събрание, но депутатите ще продължат да изпълняват задълженията си и да се събират в парламентарните комисии. Това подчерта Георг Георгиев от ГЕРБ в студиото на „Тази сутрин”, след като вчера народните избраници си гласуваха близо месец почивка от Пленарната зала.

Той обвини БСП, че са започнали да провеждат предизборна агитация в НС и така преди седмица в парламента са били внесени знамена от февруарските протести през 2013 г., а „червените” депутати са попречили с викове на ГЕРБ да представят своя декларация.

„Няма такава африканска страна, която да си закрива парламента по време на избори”, категоричен беше Румен Гечев от БСП. Той посочи и че левицата е събрала подписи за извънредно заседания: „Отменяме ваканцуването на ГЕРБ, за да си уреждат спокойно изборите”. Георгиев посочи, че временният председател Димитър Главчев има една седмица, за да вземе решение.

От думите на депутата стана ясно, че заплатите на него и колегите му ще вървят за този период, като няма да могат да използват служебен транспорт. Гечев обаче посочи, че за обикаляне на избирателните райони с лични автомобили все пак ще плаща данъкоплатецът – по 20-21 ст на километър. „От къде на къде данъкоплатците ще плащат да си правите предизборната кампания от парламентарната трибуна?!”, запита на свой ред Георгиев.

Той беше категоричен, че законодателната дейност на парламента върви с изпреварващи темпове и спирането на пленарните заседания няма да й се отрази. „Вече има нов парламент, той се намира в Банкя, не е в центъра на град София”, коментира Румен Гечев.