Правосъдният министър Христо Иванов изрази надежда становището на Венецианската комисия за съдебната реформа да даде тласък и увереност на българската политическа класа, че тя е необходима. То се очаква да бъде оповестено след 10 дни.

Министърът очаква да се формира стабилно мнозинство, за да бъдат приети промените в Конституцията. Иванов се надява да престане да се говори, за това, че явното гласуване е атентат срещу демокрацията и цивилизацията.

Правосъдният министър участва в представянето на идеите за реформа на юридическото образование у нас.

Според социологическо изследване най-голям проблем е липсата на достатъчно практика. Стажовете също са посочени като недостатъчни.

Обмисля се идеята да има единен държавен изпит за всички, които завършват право. Сега те са средно около 2 000 на година от 9 университета у нас. Общо изучаващите тази дисциплина са около 10 000 души.

Анкетираните отговорили, че най-слаба е подготовката по предмети като структурни фондове на ЕС, защита на околната среда и други. Липсва подготовка по комуникативност, необходимо е повишаване квалификацията на преподавателите.

В момента под един процент са тези, които не успяват да вземат теоритико-практическия изпит всяка година, посочва БТА.