Кабинетът ще подкрепи санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия, на този етап. Това заяви премиерът в оставка, Пламен Орешарски в отговор на въпрос дали Министерски съвет има позиция по приетите от ЕС нови наказателни мерки срещу Москва във връзка с кризата в Украйна. Това стана след последната, отчетна пресконференция на правителството.

„Не сме гледали на МС, тъй като санкциите не са обявени докрай. В тясна комуникация сме с нашата мисия в Брюксел, с външно министерство и с няколко други министерства, които имат отношение към тези санкции. В предватирелния проект към тази сутрин всички наши бележки, които имахме вчера, са отчетени. Ако не претърпят изменения на този етап, ще ги подкрепим”, добави правителственият ръководител.

Той уточни още, че Министерски съвет не е взимал решение за номиниране на еврокомисар. „Не сме вземали такова решение, по мотиви, които заявих вече - няма политическо съгласие в страната”.

Орешарски отговори и на въпроси за бъдещето на важни икономически проекти. „За седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и вчерашната среща с Дани Родерик подчертах, че това е изключително важен проект за страната ни, но поради значимостта му всички по-нататъшни решения ще бъдат взети от следващия кабинет”.

Досегашният министър-председател подчерта, че му се иска този проект да продължи, защото това е в съответствие със стратегиите на всички кабинети за ядрената енергетика. Конкретните реформи са различни, но няма кабинет, който да не е подчертал развитието на този сектор, допълни той.
Относно "Южен поток" Пламен Орешарски обясни, че е разпоредил спиране на по-нататъшни действия за проекта, както е препоръката на ЕК. Икономическият министър в оставка Драгомир Стойнев издал такава заповед.

Водещата тема в страната от последните дни – актуализацията на бюджета, също получи премиерски коментар. Не било драматично дали ще бъде приета или не.

„Ако бъде приета, ще даде по-голямо спокойствие на следващото правителство, ако не бъде – малко по-внимателно трябва да се отнасят към разходите и да ги контролират по по-ефективно. Споменах вече, че изпълнението към този момент е в рамките на нормалното. Има рискове до края на година, оценени са на около 500 млн. в приходната част, има буфери в разходната част, достатъчен фискален резерв”.