Правителството одобри проект на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, съобщиха от правителствената пресслужба.

В официалното съобщение се посочва, че документът „е израз на желанието на Република България да изгради добросъседски отношения, основани на европейските ценности”.

Като „осезаеми резултати” от договора се посочват „сътрудничеството в двустранен и многостранен план, разширяването на транспортните връзки и комуникации, участие и усвояване на средства по регионални инфраструктурни и по транс-гранични проекти, както и улесняване на контактите между гражданите на двете страни”.

"За успешното завръщане на Република Македония на европейския път е от съществено значение страната да преодолее наследените пропагандни стереотипи и неконструктивни действия спрямо съседите", коментира по време на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов, както става ясно от публикуваната стенограма.

По думите му от Скопие се очаква "прекратяване на антибългарската пропаганда, езика на омразата и отказ от претенции към Република България", като в същото време Македония и Гърция трябва да решат спора за името по пътя на диалога.

По-рано днес и правителството в Скопие одобри готвеното над 15 г. споразумение, чието подписване беше анонсирано от премиера на западната ни съседка Зоран Заев при посещението му у нас.

Сред решенията на МС има и две други, касаещи Македония – за меморандум за сътрудничество в областта на природния газ и изграждане на връзка между двете страни, както и за строителство на жп линия София – Скопие.