Изграждането на три нови бежански центъра от отворен тип и трансформацията на един транзитен център са част от ангажиментите, поети от кабинета „Борисов” срещу получаването на европейска помощ за защита на границите. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” избраната за вицепрезидент Илияна Йотова, като се позова на официален отговор на ЕК.

От позицията на Брюксел се разбира още, че обявените от премиера в оставка 160 млн. евро помощ всъщност не са 160, а 112, от които 10% са национално съфинансиране. По-голямата част от парите отиват за комуникационно оборудване и друга техника, но 19 млн. са специално за центровете.

„През цялото време се говореше, че се заиграваме със страховете на хората”, припомни Йотова и запита защо мястото и датата на откриване на обектите не е била една от темите на КСНС. Според нея има риск следващото правителство да се окаже в ситуация, в която страната е поела ангажименти, които не може да изпълни.

Според Илияна Йотова „във всеки момент може да се повтори Харманли” и е много важно да се изясни какви още са външнополитическите ангажименти, поети от правителството.

Тя допълни, че в медиите са се появили информации, че докато Консултативният съвет за национална сигурност е заседавал формално, в резиденции и в дома на премиера са се провеждали паралелни срещи с цел търсене на изход от политическата криза. Тя определи това като „задкулисие” и „договорки”, срещу които хората са гласували на 13 ноември.

Според Йотова нов кабинет в настоящия парламент ще бъде „агония”.

На въпрос дали е възможно в следващия парламент ГЕРБ и БСП да работят заедно, тя отговори отрицателно: „Няма правителство на десни и леви, което да не е в ущърб на едната партия и това да е било добре за държавата”. Избраната за вицепрезидент даде пример с Германия, където ХДС на Ангела Меркел при нова изборна победа вероятно ще е със Зелените, а не с ГСДП.

Илияна Йотова определи себе си като „ляв човек”, но беше категорична, че няма да е „проводник на партийни заповеди”. Тя описа ген. Румен Радев като „човек, който вдъхва сигурност в тази ужасно нестабилна обстановка, в която живеем” и даде заявка, че двамата ще покажат, че е възможно на „Дондуков” 2 да има работещ екип, а не постоянен конфликт или разпознаваем президент и невзрачен вицепрезидент.

Тя разкритикува решението на Росен Пленвелиев да „разтегли нещата” така, че само бюджетът да бъде приет, но не спести хубавите си думи за Маргарита Попова, с която вече е провела неформална среща.