Правителството одобри допълнителни разходи в размер до 19 970 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за осигуряването на летателната годност на изтребителите МиГ-29, съобщиха от правителствената пресслужба.

За осигуряване на проекта в централния бюджет за 2017 г. са заложени 30,52 млн. лева. Това е вторият транш за тази година. Първият – в размер на 9 630 000 лв., беше отпуснат през януари.

От „Дондуков” 1 посочват, че така „се създадат необходимите условия ВВС да поддържат и развиват способности за контрол на въздухоплаването и за гарантиране на въздушния суверенитет, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз”.

Сагата с летателната годност на единственият останал изтребител в нашите ВВС продължава от години. Доставени в самия край на 80-те, голяма част от нашите МиГ-29 бяха „приземени” от липса на части. Доставките пък продължават да бъдат зависими предимно от руския производител, което при сегашната външнополитическа обстановка създава проблеми (а според някои наблюдатели – и риск за националната сигурност).

На този фон, проектът за закупуване на нов изтребител западно производство забуксува. В продължение на няколко години за фаворит се спрягаше американският Ф-16 втора или трета ръка, но по време на служебния кабинет „Герджиков” излезе експертна експертна оценка в полза на чисто новите шведски „Грипен”. С връщането си на власт ГЕРБ оспориха оценката и върнаха проекта почти в начална фаза.

Същевременно, в началото на месеца Министерството на отбраната обяви нова обществена поръчка за поддръжката на МиГ-29. Срещу 81 млн. лв. изпълнителят ще трябва да гарантира, че във всеки един момент от следващите 4 години две трети от наличните 15 самолета ще бъдат годни за полети. Новата процедура предизвика коментари, че ведомството на Красимир Каракачанов въобще няма намерение да се отказва от съветската техника.