Познати приказки, повтарящи се рефрени, типични за различните части на пленарната зала, обобщения, заключения и съвети за нуждите на България се чуха в последното заседание на 41-то Народно събрание. В сряда президентът Росен Плевнелиев издаде и указ за разпускането на парламента на 15 март и насрочването на избори на 12 май.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Без да изневеряват на принципното си поведение, депутатите от парламентарните групи възкликваха и подвикваха, докато от трибуните бяха казвани неща, които не им харесваха.

„Злобата и омразата надделяха над градивното и позитивното. Преди повече от 50 години президентът на САЩ казва: „Конституцията не ни прави съперници за власт, а партньори за прогрес”. ГЕРБ призова опозицията за консенсус по основни задачи, стоящи пред нацията. Вие го отказахте и вероятно станахме част от причините да излязат хората на улицата”. Това заяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

„Доказахме, че когато искаме да сме полезни и не гледаме през призмата на партийния егоизъм, можем да свършим и полезни неща”, посочи той. „За първи път въведохме гласуването с биометрични данни и прекратихме порочната практика народните представители да гласуват чрез няколко карти”, похвали се депутатът.

Той произнесе речта си с треперещ глас, а залата видимо негодуваше на някои от изказванията му. „Направихме всичко възможно да не допускаме лобистки текстове в приеманите закони”, бе репликата, която бе приета с най-шумен негативизъм.

„Изпращаме в историята най-слабия парламент след 1989 г. Обясненията на всичко с лошо наследство дълго време подхранваха очакването за мъст. Комуникативните способности на бившия премиер, натискът върху медиите смачка критиката. Рекламните трикове и пиар ефектите прикриваха отсъствието на полезни резултати”. Това заяви от името на БСП народният представител Ангел Найденов.

„Този парламент се провали - има над 70 лобистки и корупционни текстове. Парламентът се провали в контрола над изпълнителната власт. Европейската тема отсъстваше от парламента. Днешното парламентарно мнозинство се превърна в придатък на изпълнителната власт” – така „червеният” депутат контрира Красимир Велчев от ГЕРБ.

„Реализирахте едно опасно политическо инженерство, за да си осигурите купена подкрепа на уж независими народни представители. Това е едно от най-уродливите явления, с които 41-то НС ще остане в историята на българския парламентаризъм”. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

„България няма нужда от месии, защото няма магически решения за нито един проблем, има нужда от политически прагматизъм, от ясни приоритети. Управлението на ГЕРБ показа, че демокрацията не е веднъж завинаги зададена реалност. Това е поредната серия на филма „Крушението на идолите”, добави той.

Според „сините” най-важно за България е да не допуснем политическата криза отпреди 16 години. „Правителството си отиде поради липса на компетентност и смелост. То се оказа безпомощно да решава управленските си задачи и да носи отговорност. Министър председателят показа, че е напълно неспособен да различава доброто от злото”. Това обяви днес от парламентарната трибуна съпредседателят на парламентарна група на Синята коалиция Иван Костов.

„Управляващите се провалиха не защото не намериха изход от кризата, а защото допуснаха болезнено несправедливо разпределение на тежестите на кризата – те се стовариха върху незаетите младежи, пенсионерите и социално слабите. Само монополите и държавата увеличиха доходите си по време на криза”, подчерта още Костов. Той определи три предстоящи задачи пред служебния кабинет: да реши политическата криза, да проведе честни избори, да изпълнява дисциплинирано бюджета, за да се задълбочи кризата и да не произведе заплахи за българския лев.

„Днес този парламент си отива предсрочно. Времето му да се разпусне настъпи, чувстваме го всички в тази зала, всички в България. В изявленията на групите се чуха обвинения към мнозинството. Аз нямам право на оценка и политическо пристрастие днес, но съм убедена, че отговорът е комплексен. Народът е този, който се намеси, когато трябва да се коригира посоката, която е избрана. Днес сме стреснати от народния вик. Много болка ни съпровождаше през всичките години на Прехода и то отприщи гнева на хората. Не ни отмина ориста да изживеем този гняв. Викът на народа, който разтърси България, ще има смисъл и полза, само когато се канализира в свободен и демократичен вот”. С тези думи председателят на 41-то НС Цецка Цачева удари последният ми звънец.