Поредните „разкрития” по инцидента с белия автобус, който изведе депутати и министри от обградения от протестиращи парламент на 23 юли, добавиха нов пласт „сиво” към случая. Опитите на властта да изясни случилото се миналата седмица стават все по-неуспешни и управляващите започнаха да потъват все повече в „плаващите пясъци”, в които стъпиха сами.

След като първоначално беше лансирана тезата, че протестиращи са счупили стъклата на автобуса за евакуация, любителски кадри в интернет поставиха под съмнение нейната основа. Вместо да подреди елементите от пъзела, в понеделник се оказа, че столичната полиция разполага или поне може да сподели само част от него. Със закъснение от няколко дни от СДВР осведомиха, че в автобуса е имало само един служител на МВР – шофьорът, и че превозното средство е пристигнало при тях със счупени стъкла и с павета и камъни вътре в него.

Въпросът - кой държи тогава щитовете, пазещи депутати и министри, остана да виси. В намерението си да отговори на друго питане – защо извеждането на управляващите се случи в момент, в който пред сградата на НС бе пикът на протеста, вътрешният министър Цветлин Йовчев добави още повече тъмни цветове в картината.

Във вторник той заяви, че демонстрантите са имали вътрешна информация за маршрута на белия автобус, който първоначално бил избран така, че да бъдат избегнати най-агресивните групи от тях.

„Явно беше подаден сигнал, че не трябва по никакъв начин да се допуска да напуснат народните представители и гражданите района на Народното събрание. Имаше от протестиращите хора, които легнаха пред автобуса, седнаха пред него и забавиха движението. Тъй като имаха много добра организация тези, които целяха ескалация на напрежението, имаха вътрешна информация, затова сменихме маршрута", заяви във Враца Йовчев.

Според него най-вероятно извеждането на министрите и депутатите е щяло да има успех, но пак е била подадена вътрешна информация към протестиращите. Именно заради забавянето, голяма група агресивни протестиращи успели да застанат пред автобуса.

Тук обаче изниква въпросът – откъде е било предвидено да мине автобусът, при положение че сградата на парламента беше обградена от всички страни.

След като стъпи на две основи – че в автобуса е имало само един служител на МВР и че се виждало как към автобуса летят камъни, Йовчев даде съвет: "Преди да се започнат определени твърдения, е добре да се поговори с хората в автобуса, какво са изпитали и какви камъни и павета е имало около тях".

Според него само лишен от чувство за справедливост човек може да лансира тези за това, че пътниците били виновни за счупването на стъклото на белия автобус.

В тази връзка той припомни, че преди дни е предупреждавал за очаквана ескалация на напрежението, "тъй като агресията в политическото говорене и поведение се предава надолу при хората".

„Към момента нямаме информация, че случилото се на протеста на 23 юли ще се повтори, но имаме информация, че има хора, които ще продължават да се стремят към ескалация на напрежението”, коментира още Йовчев.

Министърът обеща, че МВР ще продължи да работи в рамките на закона: "Факт е, че тези протести бяха незаконни, факт е, че в определени случаи имаше прояви на агресия, но ние не можем да реагираме с по-голяма сила, отколкото предполага ситуацията и повелява законът".

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите