Убедена съм, че в конкретния случай президентът много добре е обмислил и знае, че подобно действие не може да бъде личен избор. Така вицепрезидентът Маргарита Попова коментира решението на държавния глава Росен Плевнелиев да не се яви пред парламентарната комисия, която разследва необявената му среща с шефа на EVN.

Думите й дойдоха в отговор на въпрос дали тя би се явила пред депутатите.

Плевнелиев заяви пред bTV, че със сформирането на комисията, ръководена от Магдалена Ташева от „Атака”, се нарушава баланса между институциите в страната.

Маргарита Попова отхвърли това твърдение: „В Конституцията е търсен, и е намерен баланс между парламента, изпълнителната власт и съдебната власт. Президентската институция е създадена като неутрална власт, и като част от хармонията между властите, с добавката на Конституционния съд към Президентската институция”.

По думите й задължението на президентската институция е да помирява и обединява, както и да създава поле на центростремителни сили за разбирателство между трите власти.

При гостуването си в „Нека говорят” Росен Плевнелиев посочи, че няма разногласия с Маргарита Попова. Тя също нееднократно е отричала да има неразбирателства между нея и държавния глава.

Въпреки това, заради критичните й забележки към някои действия и изказвания на Плевнелиев, Попова е харесвана от противниците му, а някои наблюдатели даже я наричат „контрапрезидент” (по аналогия с протестите и контрапротестите от 2013 г.).