Президентски избори и референдум по шест теми ще има в един и същи ден - тази есен. Парламентът одобри избирателят да отговори на всичките въпроси, за които събраха подписка Слави Трифонов и неговия екип от сценаристи.

Днес депутатите на практика отхвърлиха становището на Комисията по правните въпроси от вчера и допуснаха да бъдем питани дали искаме да се въведе електронно гласуване, независимо, че те сами го въведоха в Изборния кодекс, а президентът инициира аналогично допитване миналата година.

Така само за часове едно искане за референдум предизвика бурни политически страсти и раздели пленарната зала на почитатели и опоненти на Слави Трифонов.

От „Шоуто на Слави” настояха пленарната зала да спази закона за референдумите и да не редуцира въпросите им.

„Вие не сте над народа, вие не сте богове, вие не сте императори, вие трябва да спазвате закона”, заяви сценаристът Тошко Йорданов.

Миналата година обаче депутатите махнаха въпросите за задължителния и мажоритарния вот от референдума, иницииран от президента и оставиха само питането за електронното гласуване

„За мен има много въпроси от това което се случи днес в Народното събрание, крайно неразбираемо, нелогично е да провеждаме референдум по един и същи въпрос в рамките на една година два пъти”, заяви в Шумен президентът Росен Пленвлиев.

Референдумът на „Шоуто на Слави” предизвика горещ и противоречив дебат. 

„Офшорният милионер Слави Трифонов, чалгаджията или командирът на цялата чалгаджийска кохорта в българските медии, той ще стартира демократични промени в България”, заяви Магдалена Ташева от „Атака”.

Един депутат обаче призна, че се е подписал в подписката, независимо, че няма да участва в референдума – Корман Исмаилов от НПСД: „Аз съм един от хората, които са се подписали с ясното съзнание, че това е възможност да се даде българските граждани да определят своето демократично право”.

Бащата на Закона за референдумите, социалистът Янаки Стоилов внесе редица саркастични предложения и предупреди: „Нека също всеки един да се запитва дали зад този референдум да изскочат образите на прегрупираната българска олигархия”.

Управляващата партия обяви, че няма да участва в дебата, за да намали емоционалното напрежение, но всички от ГЕРБ гласуваха за. Реформаторите, патриотите, БДЦ, АБВ и двама независими - също.

Депутатите трябва да се произнесат и по още един референдум - на варненския бизнесмен Веселин Марешки - част от въпросите му са близки по смисъл с тези на „Шоуто на Слави”. Ето защо предстои да видим дали наесен заедно с президентските избори ще гласуваме за едно или за две всенародни допитвания.