При случая „Скравена” има превишаване на полицейските правомощия, а при „Мировяне” не е установено насилие от страна на служителите на ред. Заключенията са на временната анкетна комисия, която бе създадена след предизвикалите широка обществена дискусия арести.

В края на януари домът на семейство Начкови в Мировяне беше щурмуван от спецполицаи след сигнал за търговия с цигари без бандерол. При показната акция бяха открити едва пет кутии от тютюневите изделия. Последваха обвинения от задържаното семейство за полицейско насилие. Трима служители бяха наказани - с порицание, мъмрене и понижение.

Няколко дни след избухването на скандала бившият вътрешен министър Михаил Миков обяви, че ботевградски полицаи са били с електрошокова палка 18-годишно момче, заподозряно за рисуването на нецензурни и фашистки графити. Заради случая беше уволнен инспектор от районното в града.

Комисията се занима и с убийството на 18-годишната Мирослава в Перник. Момичето бе намерено мъртво след двумесечно издирване. Двама души бяха задържани по случая. Единият от тях се простреля фатално пред очите на полицаите, а другият се опитваше да докаже, че е невменяем. Психиатрична експертиза обаче обори твърденията му.
Според становището на временната комисия е допуснат пропуск в работата на служителите, които са присъствали на местопрестъплението.

Председателят й Красимир Ципов заяви, че по всичките случаи са проверени записи от камери, направени са справки, изслушани са свързани със случаите лица. Очаква се направените доклади, които съдържат и препоръки, да бъдат внесени в деловодството на Народното събрание другата седмица.