Протестът иззе опозиционната роля на ГЕРБ. Това смята политологът Първан Симеонов, допълвайки, че съдбата на тази партия става ключов въпрос за политическия дневен ред на страната.

На дискусия за политическия август, организирана от института "Иван Хаджийски", Симеонов посочи, че една от опциите на ГЕРБ е да превърне дефекта в ефект и да се
"прочисти", като лица на партията останат Бойко Борисов, Лиляна Павлова, Делян Добрев и така да се придаде по-технократско и по-дясно излъчване на политическата сила. Според него БСП успява да превърне деликатната ситуация в свой плюс и да мобилизира своя електорат.

Проф. Петър Емил Митев коментира, че обстановката в момента се характеризира с триетажна конфронтация - между управляващата партия и опозицията, между протеста и контрапротеста, между правителството-президента. Такава триетажна конфронтация се получава за първи път и създава безпокойство, посочи той. Според него правителството е заинтересовано президентът да бъде ограничен, но няма интерес да бъде цялостно дестабилизиран, защото дестабилизация на президентската институция би създала предпоставки за политически хаос в страната.

Митев посочи още, че протестът е изправен пред дилема - или да се деполитизира и да излезе с програмни искания, или да се политизира и на преден план да излязат онези, които стоят зад него. Той отбеляза, че протестът се опитва да възпроизведе лозунги и ритуални действия от началото на прехода, но вече не сме в началото на прехода и ефектът не може да бъде същият. Простото продължаване на протестите засега не вещае успех, смята той.

Димитър Ганев прогнозира, че вероятно ще има нов протестен импулс в началото на септември и не трябва да се изключва активизация на синдикати и профсъюзи, които ще поставят своите искания при изработването на Бюджет 2014. Политическият фокус ще бъде поставен върху новите политически субекти - по всичко личи, че политическият вакуум е налице, коментира той. Според него при парламентарно представените сили не се вижда сериозна перспектива за растеж и този вакуум отваря поле за нови политически субекти.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите