Освен нови и артистични лица, сред кандидатите на 44-ия парламент се оказаха и хора, които на тези избори смениха партиите или се преориентираха към изненадващи коалиции.

Слави Бинев за този вот избра да е водач на листа на ДПС в София. В биографията му обаче е записано доскоро депутат от Патриотичния фронт, евродепутат от „Атака”, дори и кандидат за столичен кмет от партията на Волен Сидеров. 

Снимка: bTV

Гюнай Хюсмен, изключен от ДПС, независим депутат доскоро, сега е втори в листите на ГЕРБ в Разград.

Снимка: bTV

Изключеният от ГЕРБ Димитър Аврамов заради търговия с влияние пък  ще води листата на ДПС в Монтана. 

Най-сериозен отзвук получи решението на режисьора Евгени Михайлов да оглави листа на ДОСТ в София. Кинорежисьорът избра да води листата на партията в 24-ти Многомандатен избирателен район в столицата.

Михайлов е силно свързан със „синята” идея, депутат от СДС в края на 90-те.  Втори след него е съветникът по сигурността на експремиера Филип Димитров - Георги Боздуганов.

„Ние с Боздуганов не сме партийни членове, ние сме от гражданската квота.", посочи Михайлов.

Той е сигурен, че Лютви Местан е убеден антикомунист: „Аз съм направил проверка и съм сигурен, че в листата на 24-ти МИР няма бивши агенти на ДС. Аз съм се интересувал за агент Павел и Местан, това е картонче което е направено когато е бил войник, няма досие и няма унищожено досие”.

Кинорежисьорът каза, че е срещу методите на Държавна сигурност, ще настоява за лустрация на целия висш апарат на бившата БКП и за промени в Конституцията.

Решението на Михайлов да се включи в политиката  от страната на ДОСТ предизвика и сериозна полемика в социалните мрежи - предадено или не е автентичното дясно.