Бюджетът на Министерството на регионалното развитие е бил похарчен на 78% още през първото шестмесечие на 2014 г. Това заяви пред журналисти в Пловдив служебния ресорен министър Екатерина Захариева.

По думите й заради това се е наложило да бъдат спрени важни проекти като ремонтите на виадуктите на магистралите. Спрян е и ремонтът на 34 отсечки от автомагистрала „Тракия”, които са в изключително лошо състояние.

Освен че няма средства за поддръжка на пътната инфраструктура, допълнително има спрени две програми, които все още не са възстановени. Това означава загуба на средства и демотивиране на общините да изпълняват проекти, подчерта Захариева. Тя посочи, че страната е в извънредна ситуация заради затворената банка КТБ.

За пореден път министърът напомни, че няма пари и за зимно поддържане на пътната инфраструктура в страната.

Според Захариева, недостигът се дължи на лошо планиран бюджет за 2014 г. с нереално високи приходи (около 1.1 млрд. по-малко, отколкото реално ще се реализират). Тя подчерта, че актуализацията на бюджета е неизбежна.

Цялата държава е застрашена

Липсват пари и за социални дейности, като цялата държава е застрашена. Захариева уточни, че са увеличени зaплатите на служителите в МВР без да са осигурени необходими 160 млн. за това. „Има и недофинансиране в Здравната каса и спрени програми. Това, което служебното правителството предлага, е да се вдигне лимитът на дълга”, каза още тя.

Вицепремиерът добави, че спрените програми и плащанията към тях все пак ще бъдат възстановени още тази година по Околна среда и в началото на следващата по Регионално развитие. „Недостигът в бюджета за тази година е 14 млн. лева”, каза Захариева.

От служебното правителство силно се надяват да бъде избрано правителство, за да има стабилна и предвидима обстановка в страната. На въпрос ще има ли пари за пенсии Екатерина Захариева отговори, че ще има, но няма да достигнат парите за социални добавки.