Какво очаквате премиерът да каже на Форум на жени на ГЕРБ? Това е най-любезното нещо, което той може да каже на присъстващите там. Моят съвет е не се задълбочавайте по тази тема. Това заяви вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова.

Вчера Борисов намекна за предлагане на жена за президент на България догодина на президентските избори.

По-малка, но по добре работеща администрация е един от приоритетите в работата на кабинета, обяви вицепремиерът Румяна Бъчварова. По думите й така ще се сложи край на тенденцията, докато населението намалява, администрацията да се увеличава.

Друг проблем е, че само 13 процента от услугите в държавата са електронни, а бизнесът и гражданите живеят и работят в условия на свръх регулация

„Предлагат се 2312 услуги и има 924 режима. Около 63% от услугите са посредничество на гражданите между самите администрации”, заяви Бъчварова.

Вероятно до съкращения в администрацията ще се стигне, защото беше заявено твърдо намерение да се сложи край на тенденцията докато населението намалява, администрацията да се увеличава. По сметки на правителството, в момента чиновниците в България са малко под 120 000 души. Конкретни разчети за оптимизирането на състава обаче още не са правени.

Реформата ще обхване също така административните услуги и режими, които в момента по оценка на кабинета не са достатъчно ефективни.

Нужда от разтърсване

Според експертите, почти за всяка промяна в гражданския ни статут, администрацията изисква удостоверителни бележки.

Така гражданинът трябва да доказва на един чиновник какво е свършил при друг. Нищо че от 7 години имаме закон, който забранява подобно размотаване.

Оказва се, че само 37 процента от услугите са директно в полза на гражданите. В останалите 63 процента всъщност гражданите посредничат на различни администрации.

Изходът - или всичко да е на едно гише, или да се извършва по електронен път. Иначе се създават условия за корупция, категорични са адвокатите.

Цялостната политиката и реформите вече ще се правят от натоварения с нови функции Съвет за развитие. В него ще участват всички партньори от четворната коалиция.

Законодателната и изпълнителната власт ще съгласуват позиции и чрез консултации за въздействието на законодателството. По груби изчисления, на всеки два дни се променят по 5 нормативни актове.