Близо пет часа дебати по Бюджета за догодина и нито един приет текст от него за догодина. Извънредният парламентарен ден премина в процедури и прегласувания.

Депутатите започнаха, но не довършиха член първи на бюджета, който е свързан с очакваните приходи и разходи. Само за него има 38 предложения за промяна, предимно от опозицията. Днес мнозинството отхвърли едва 12 от тях и така първата точка от бюджета остана за догласуване утре.

„Дали тези мерки ще дадат резултат е видим но това е нашата отговорност ние сме длъжни да отчетем всичко което и правителството и мнозинството предприема достатъчно мерки и да достигне ръст от 1,8 %", заяви Йордан Цонев, председател на комисията по бюджет и финанси.

Мнозинството продължи да посреща със станалото обичайно съскане изказванията на някои от опонентите си. А от ГЕРБ се оплакаха , че не им дават думата. „И това, че съскате явно някой ви фрустрира, съскайте на жените си вкъщи”, заяви Силвия Хубенова, депутат от ГЕРБ.

„Това е позор, не дадоха те думата на 20 народни представители, България е отново е на първо място на нещастните хора. Спрете илюзиите, освободете се от оковите, дайте думата на опонента, защото иначе сте репресивен орган”, добави Снежана Дукова, депутат от ГЕРБ.

Мотото на бюджета за догодина е "Рестарт на икономиката". Финансовото министерство прогнозира реалният растеж на икономиката да е 1,8%, а брутният вътрешен продукт да нарасне до 81 млрд. 582 млн. лв. Заложеният дефицит е също 1.8 на сто.

Очаква се в зала да се реши дали ще се намали партийната субсидия. Този уикенд групите на БСП и ДПС се съгласиха да намалят парите с до 10%. Има и предложение от АТАКА, да има нова такса върху приходите на вятърните и слънчеви централи. Тя ще е 20% и се очаква да донесе на бюджета около 160 млн.лв. догодина.