„Най-важното е не само да определим целите, а да отговорим как и кога ще се случат и кой носи отговорност за тях”, заяви президентът от парламентарната трибуна, докато обобщаваше постигнатите резултати от „месеца на политическите консултации”.

В десетминутната си реч пред депутатите Росен Плевнелиев говори за безработицата сред младите хора, съдебната реформа, електронното правителство, магистралите, сектора за сигурност и енергийната неефективност.

"Най-важното е не само да определим целите, а да отговорим как и кога ще се случат и кой носи отговорност за тях," заяви президентът в обръщение към депутатите.

След като похвали народните представители, че с тяхна помощ президентската институция се е превърнала в платформа за конкретни идеи и решения за развитието на България, Плевнелиев благодари за конструктивните разговори в месеца на политическите консултации.

Държавният глава видял „загърбване на политическото противопоставяне и политически консенсус” по някои важни теми. Сред тях президентът посочи Националната програма за развитие „България 2020”, мерки в подкрепа на икономиката и растежа, енергийната ефективност, диверсификацията.

„Ще търсим надпартийност, устойчивост на целите и гаранции, че независимо кой е на власт, ще работи за изпълнението,” каза Росен Плевнелиев.

Всичко за експорта, всичко за растежа

Макроикономическата стабилност е много важна за България и всички трябва да я подкрепят, стана ясно от изказването на Плевнелиев в парламента. България регистрира ръст на износа и той трябва да бъде подкрепен, заяви в обръщението си президентът. По думите му страната ни се нуждае и от активна политика за привличане на инвестиции.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„В сферата на икономиката ключово е стимулирането на инвестициите, насърчаването на малките и средни предприятия,” каза Плевнелиев.

Президентът отбеляза, че през 2012 г. България очаква нисък икономически ръст. По думите му потреблението и инвестициите, които са сред основните фактори за растеж, са на ниски нива. Според него промените в Закона за насърчаване на инвестициите са неотложни.

По време на консултациите в президентството било отчетено също, че добрата инфраструктура е предпоставка за инвестиции. „Фокусът на правителството върху изграждането на инфраструктурни проекти е много полезен,” посочи държавният глава.

Безработицата при младите е проблем за Европа

Преодоляването на младежката безработица е много важно за България според президента Плевнелиев. „В Европа има много безработни млади хора. Редица държави по света подготвят армии от образовани млади хора и нямаме време."

Преодоляването на младежката безработица е много важно за България. Трябва да предоставим достъпни програми за предприемачество на младите хора, да ги вдъхновим да поемат по този път,” каза държавният глава. По думите му мястото на тези програми е в средните и висшите училища. Плевнелиев изрази надежда, че ще види възможност за реализация на мерки за преодоляване на младежката безработица в бюджета за 2013 година.

България - шампион по енергийна неефективност

„България е европейски шампион по пилеенето на енергия,” смята президентът. Според него структурният проблем на високата енергоемкост не се решава с нови мощности, а с енергийна ефективност. Плевнелиев каза, че приоритетът бил посочен от всички политически сили по време на консултациите в президентството.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Най-евтина е икономисаната енергия,” заяви държавният глава и добави, че през тази година трябва да бъдат прецизирани механизмите по Националната програма за енергийна ефективност. В разговорите с парламентарно представените партии бил постигнат консенсус по диверсификацията на енергоизточниците. „Не бива да зависим само от един източник на енергия и една тръба”, каза Плевнелиев.

„За мен взетото от правителството и парламента решение за спиране на проекта АЕЦ „Белене” е правилно,” заяви в обръщението си Росен Плевнелиев. Според него, по начина, по който беше структуриран и започнат, проектът е икономически неизгоден, финансово необезпечен, с неосигурен пазар за реализация на електроенергията и поради това крие сериозен риск за бъдещите поколения.

Време е за резултати от съдебната реформа

В рамките на политическите консултации са набелязани реформи в сферата на националната сигурност, правораздаването и администрацията, отчете пред депутатите президентът. По думите му важна е координацията между службите.

Състоянието на съдебната система е една от най-важните предпоставки за осъществяване на останалите приоритети, смята Росен Плевнелиев. „Ще продължим да я усъвършенстваме,” увери той и посочи, че е време за резултати.

„Дали сме постигнали независимост и ефективност се познава единствено и само по делата,” заяви Плевнелиев. По думите му фокусът е насочен към това, какво произвежда системата и дали има справедливост. Предстои да се обсъдят и приемат Законът за отнемане на незаконно придобито имущество и новият Наказателен кодекс, припомни президентът.

„Много е важно новият Висш съдебен съвет да започне своята работа с висока степен на обществено доверие, без съмнение за партийна пристрастност и политически компромиси при назначенията,” подчерта държавният глава.
По думите му „гаранция за това са ясните правила за избор, осигуряващи прозрачност на мотивите и публичност на взетите решения”. Изисква се и максимално ранно оповестяване на номинираните кандидати и публично изслушване на техните визии и концепции, добави Росен Плевнелиев.

Електронното правителство важно колкото магистралите

„Убедихме се в нуждата от задължителна административната реформа. Крайната цел е изграждането на надпартийност, изграждане на повече механизми за прозрачност в системата,” каза още държавният глава.

„Да изградим работещо електронно правителство трябва да бъде не по-малък приоритет от изграждането на магистралите,” заяви Росен Плевнелиев от парламентарната трибуна. Той призова за финансово обезпечаване на този приоритет и разпределяне на отговорностите за реализацията му във времето. „Когато заменим чакането зад гишетата с електронни услуги, електронното правителство е най-ефективният инструмент за създаване на прозрачност между гражданите и държавата”, подчерта президентът.

Плевнелиев сложи край на консултациите преди две седмици. Тогава президентът поясни, че няма само да „маркира” пред депутатите какво е свършено, а да им обясни „как, кой и кога” ще работи по договорените приоритети.

В края на 2012 г. държавният глава смята да направи второ обръщение в Народното събрание, в което да обобщи какво е постигнато по приоритетите за годината.