Президентът Росен Плевнелиев сложи край на месеца на политическите консултации с парламентарно представените партии.

След като обобщи резултатите от тях, „в скоро време” държавният глава смята да направи обръщение към Народното събрание.

„Ще отида на гости на депутатите, ще ги поздравя, ще им пожелая една успешна 2012 година, но и ще ги информирам, че политическите партии, които представляват, са декларирали отговорни идеи и са подкрепили няколко консенсусни приоритета, които се очертаха за тази година.”

Плевнелиев поясни, че няма намерение само да „маркира” пред народните представители какво е свършено в месеца на политическите консултации.

Президентът планира да обясни на депутатите „как, кой и кога” ще работи по договорените приоритети.

„Искам да бъда практичен президент – не просто да дефинирам приоритети, но и да предлагам конкретни решения за тях,” заяви Росен Плевнелиев.

Сред приоритетите, очертани на консултациите в президентството, са реформите в сферата на сигурността, управлението на водните ресурси, административната реформа.

„През 2012 година България трябва да изкове своя основен закон за сектор ‘Сигурност’,” заяви Плевнелиев. По думите му по тази тема има съгласие между всички политически сили.

„България не трябва да пилее водните си ресурси”. Затова според държавния глава е важно да има пълна яснота и във водния сектор.

В месеца на политическите консултации са били обсъдени и възможностите за промени в Изборния кодекс. Партийните лидери запознали Плевнелиев с идеите си за това как технологично да се гарантират безпроблемни избори.

Президентът каза още, че е обсъдил с всички партии темата за външния дълг на България. По негово мнение моментът е подходящ за емитиране на дълг, тъй като пазарите са спокойни, а лихвените равнища ниски.

„Едно финансиране на задълженията на България в началото на 2013 г. само чрез емитиране на вътрешни облигации или чрез фискалния резерв не е добро решение, защото ще отнеме и без това малкото наличен ресурс в държавата,” каза Росен Плевнелиев.

В края на 2012 г. държавният глава смята да направи второ обръщение в Народното събрание, в което да обобщи какво е постигнато по приоритетите за годината.