Българският президент Росен Плевнелиев ще присъства на официалната церемония по встъпване в длъжност Реджеп Тайип Ердоган като президент на Република Турция, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На церемонията, която ще започне в 16:30 часа на 28 август в Президентския дворец „Чанкая” в Анкара, ще присъстват около 20 държавни и правителствени ръководители и още около 30 представители на страни от цял свят, както и ръководители на осем световни организации.

Американският президент Барак Обама няма да присъства, но ще бъде представен от делегация. Специален пратеник ще представлява и Китай.

Русия, Германия и Холандия ще изпратят министри. На церемонията не са поканени представители на Израел и Египет, с които Турция не е в добри дипломатически отношения. Президентът на Сирия Башар Асад изобщо не фигурира в списъка на поканените, защото Анкара не го признава за легитимен държавен глава. На иногурацията на Ердоган обаче е поканен лидерът на Сирийската опозиция.

Настоящият премиер Реджеп Тайип Ердоган спечели изборите за президент още на първия тур на 10 август с подкрепата на 51,8% от гласоподавателите.

Той е първият пряко избран президент на Република Турция – досега държавният глава беше избиран от парламента. Анализатори определят иногурацията на Ердоган като безпрецедентна, защото досега церемонията е била формална.