Ясно е, че страната отива на предсрочни избори през есента. Не е важна датата, а кой, кога и какво има да свърши. Това заяви пред журналисти в Казанлък президентът Росен Плевнелиев. По думите му още е рано да се раздават постове. „Въпреки това обаче, нека да съм категоричен, че всеки един от нас е време да говори. Това се отнася за министър-председателя, както и за президента, както и за политиците, защото нацията очаква от нас решения”, заяви държавният глава.

Според него има национално съгласие за провеждането на референдум и призова да не се правят тънки политически сметки по този въпрос, тъй като пряката демокрация означава и народно допитване. „Питайте го този народ кога и как да се промени Конституцията”, призова Росен Плевнелиев.

Той не отговори на въпроса дали има вариант за бъдещо управление между ГЕРБ и БСП по немски модел. Необходимо е да спре реваншизмът на политиците, защото народът очаква отговори и решения на важни национални въпроси, коментира още държавният глава. Изваждането на етническата карта Плевнелиев определи като поредното дъно на политическия елит и дребен реваншизъм.