Държавният глава Росен Плевнелиев обнародва Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, но ще сезира Конституционния съд на Република България, съобщиха от „Дондуков” 2.

Става въпрос за предизвикалите серия протести текстове, внесени от Найден Зеленогорски (ДБГ/РБ), които предвиждат солени глоби за паркиране и къмпингуване на по-малко от 100 метра от плажната ивица. Екоактивисти и обикновени граждани настояваха Плевнелиев да наложи вето на промените, които с лекота минаха през пленарна зала.

„Политики и правила са необходими както за застрояването, така и за къмпингуването. (...) Президентът обаче не счита, че проблемите могат да бъдат решени с налагането на глоби в размер от 1000 до 10 000 лв. за паркиране и къмпингуване”, се посочва в официалното съобщение.

От него става ясно, че според Плевнелиев предвиждането на високи санкции за формални нарушения, без да се държи сметка за степента на въздействието им върху природните ресурси и околната среда, не съответства на конституцията и на Хартата на основните права на Европейския съюз. Именно това е причината да бъде сезиран КС.

„Не къмпингуването обаче променя трайно облика на Черноморското ни крайбрежие, а застрояването. Липсата на ясна визия за запазване на малкото останали незастроени територии е притеснително, но не е предмет на тези законови промени”, отбелязва президентът.

По въпроса с последвалите гласуването протести, коментарът на прессекретариатът е лаконичен: „Макар да споделя необходимостта от въвеждане на правила, държавният глава отбелязва, че начинът на приемане на тази поправка, внесена между първо и второ четене без своевременно публично оповестяване и обществено обсъждане, създава негативна нагласа и поставя под съмнение добрите намерения”.

Плевнелиев използва случая, за да поиска бързо разглеждане на измененията в Закона за нормативните актове, които да предвиждат оценка на въздействието на важните законодателни промени.