Българското председателство на Европейския съвет може да бъде отнето на България, ако участваме в разединението на Европейския съюз, предупреди президентът Росен Плевнелиев.

„Една недобра организация на изборите може да създаде предпоставка за оспорване на изборите. Една липса на интегритет в министрите, зависимости на един или друг министър може да доведат до липса на доверие в следващото правителство и противопоставяне на неговите действия”, предупреди държавният глава.

Така той припомни голямата отговорност, която от първите си дни ще има ген. Румен Радев при формирането на служебно правителство.

Отчетът на държавния глава беше подложен на критика от вицепрезидента Маргарита Попова и ясно пролича разривът помежду им.

Президентът обяви, че е имал труден, но успешен мандат. Попова го атакува заради заради преотстъпването на изпълнителната власт на контрола върху службите. Това според вицепрезидента довело до скандала КОЙ.

Снимка: bTV

Плевнелиев контрира, че никога досега службите не са работили в такава координация и че мястото им е в изпълнителната власт. Той отбеляза, че е единственият българския президент, който отговори на въпроса „Кой?” за „най-скандалното назначение в държавата”.

"Правя голяма разлика между руския президент и руския народ. Не одобрявам водената от руския президент политика. Не пестях критиките си към него за водената политика за преразпределение на сфери на влияние. Това е много опасна политика. Не бяхме троянски кон”, смята Росен Плевнелиев.

Събитието беше белязано и от провокация от журналиста Илиана Беновска, която на два пъти се опита да хвърли ябълка срещу държавния глава, но беше изведена от залата.

Реакциите

Депутатите изгледаха с интерес отчета на президента, а реакциите им традиционно бяха на двата полюса. За някои Плевнелиев се оказа най-слабият президент, а други го определиха с думите "моят президент".

По време на един тежък мандат Росен Плевнелиев беше балансиран президент, с когото трябва да се гордеем, обявиха от ГЕРБ.

За свой го припознаха и Реформаторите.

Други партии обаче не спестиха тежки думи по адрес на отиващия си държавен глава и го нарекоха антисоциален.

И докато Плевнелиев се отчиташе за последно, оживление в кулоарите предизвика едно завръщане. Спряганият за служебен премиер Огнян Герджиков се срещна с депутати от различни партии.