Президентът на България Росен Плевнелиев настоява Европейският съюз да изработи интегриран подход за разрешаване на въпроса с бежанците. Тази позиция държавният глава представи пред ръководствата на ДАНС, Националната разузнавателна служба (НРС), Военна информация и Националната служба за охрана (НСО) по време на работна среща на „Дондуков 2".

„За момента такъв общ подход липсва и държави като България, Гърция, Италия и Малта се справят сами с нарастващия брой бежанци през последните месеци. Гърция, Италия и Малта вече са предприели действия, за да обединят усилията си в тази посока”, посочи Плевнелиев, според когото България също трябва да се включи в тази инициатива.

В тази връзка президентът ще се срещне с посланиците на тези държави у нас, за да се обединят усилията на най-засегнатите от бежанската вълна европейски държави.

Росен Плевнелиев определи като ключови европейската помощ и солидарност за държавите-членки, в които проблемът е най-сериозен.

По-рано и кметът на италианския остров Лампедуза, където акостират корабите с мигранти, които искат да стигнат Италия, Джузи Николини предупреди европейските лидери, че трябва спешно да обмислят промяна на политиката по отношение на бежанците и мигрантите.

Ръководствата на службите запознаха държавния глава с актуалната ситуация и предприетите действия за справяне с нарастващата бежанска вълна в България. Те информираха президента за създадената координация между службите и институциите, пряко ангажирани с решаването на въпроса с търсещите закрила в страната.

В коментар на проектобюджетите на службите за 2014 г. представителите им подчертаха, че е наложително средствата по бюджетите на службите да не бъдат намалявани, предвид нарастващия брой бежанци от Сирия, Северна Африка, Близкия изток и други райони.

Президентът Росен Плевнелиев се съгласи, че във времена на кризи държавата трябва да осигури необходимия ресурс, включително и финансов, за да могат службите да бъдат ефективни и на висотата на отговорностите, които имат.

111 задържани на границата за денонощие

При опит за нелегално преминаване на българо-турската граница за последните 24 часа са задържани 111 лица, сочи статистиката на МВР.

Капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 4090 лица и той е надхвърлен с 372 места, съобщиха от пресцентъра на силовото министерство.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас