Със сериозни резерви президентът Росен Плевнелиев подкрепи идеята на правителството да премести част от дейностите на Регионалното министерство към новосъздаденото Министерство на инвестиционното проектиране.

Държавният глава издаде указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на територията, приет на 18 юли, съобщи президентската пресслужба.

С промените се прави опит за ефективно разделение на функциите между министъра на регионалното развитие и министъра на инвестиционното проектиране, се посочва в съобщението.

Според държавния глава обаче създаването на Министерство на инвестиционното проектиране и преобразуването на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е довело до спиране за повече от месец и половина на издаването на строителни разрешения, включително за важни стратегически обекти, каквато е например магистрала „Струма".

„През този период нито едно от правомощията на несъществуващия вече министър на регионалното развитие и благоустройството, предвидени в Закона за устройството на територията, не са могли да бъдат изпълнявани,” посочва президентът.

Според него това е създало риск от загуба на европейски средства в големи размери и пропускане на активния строителен сезон.

„Като съзнава необходимостта от преодоляване на правния вакуум и с цел да бъде продължено изграждането на важните национални обекти, които осигуряват хиляди работни места, президентът Росен Плевнелиев издаде указ за обнародване на закона, въпреки сериозните резерви, които има по отношение на някои негови текстове,” се посочва още в съобщението.