„2013 е година не на политиците, а на гражданското общество, то излезе на сцената категорично, насочи прожекторите и създава дневния ред на институцията”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на старта на инициативата "Диалог с гражданите".

„Първата протестна вълна стартира у нас през февруари, втората - през месец юни, отбеляза Плевнелиев. Бяха повдигнати основни проблеми, гражданите посочиха най-важните от тях - корупция, мафия, монополи, олигарси, зависими медии, недостатъчна съдебна система и недостатъчно справедлива държава”, обобщи държавният глава.

По думите му като че ли днес имаме две България, два различни свят. Плевнелиев заяви, че "едната България е тази на Тодор Живков и като че ли, за съжаление, хората гледат по-често назад."

Държавният глава посочи 4 източника за обогатяване на олигархията - управлението на държавните пари, обществените поръчки, приватизацията и сивия сектор. Според него премахването на тези източници за финансиране ще помогне на обществото да се пребори с този малък кръг хора, които се обогатяват за негова сметка.

„Борбата с монополите е много важна. Гражданите показаха, че искат да избират сами доставчиците на ток. За съжаление, енергийният регулатор се посочва и назначава от правителството. Не аз не съм човекът, който ще управлява тези процеси, но ви обещавам да не ги забравя”, каза Росен Плевнелиев.

Той е убеден, че ДКЕВР трябва да е надпартиен и независим регулатор. Освен това държавният глава се противопостави на проекта „Белене”, защото от него „нацията няма да спечели нищо”.

Президентът изрази и притеснения от липсата на прозрачност за това как ще се осъществява проектът за "Южен поток", от неяснотата как ще се финансира и как ще се провеждат обществените поръчки.