Министър-председателят Пламен Орешарски назначи 17 заместник-министри, съобщиха от правителствената информационна служба. Вторият ешелон на властта е почти готов. Петима от тях са свързани с ДПС, а шестима - с БСП. Останалите са експертни фигури.

Сред тях няма човек, който да отговаря за най-проблемния ресор в момента – енергетиката. Не са назначени и заместници на Цветлин Йовчев във вътрешното ведомство. В правосъдието, регионалното развитие и транспорта също няма назначени хора. Липсват и част от заместниците в министерствата на земеделието, околна среда и др.

Мнозина от избраниците на Пламен Орешарски са се изявявали по време на управлението на Тройната коалиция.

Новият заместник-министър на културата Велислава Кръстева 9 години ръководеше звено „Връзки с обществеността и пресцентър” на ДПС, докато лидер на партията беше Ахмед Доган. Със свое решение Министерският съвет назначи и областни управители на Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Търговище, Велико Търново, Разград, Стара Загора и Ямбол.

Ангел Величков
е назначен за зам.-министър на външните работи. От януари 2013 г. работи в частния сектор като инвестиционен представител и съветник. През 2012 г. е съветник на доброволни начала на Президентската кампания – Губернатор Мит Ромни и юридически съветник, архивист в кабинета на Сенатор Майк Джоханс от Щата Небраска.

Тодор Чуров е назначен за зам.-министър на външните работи. От 2009 г. е постоянен представител, посланик на Република България. В периода 2005-2009 г. заема длъжността заместник-министър на външните работи, като през 1995 г. е бил и говорител на министерството, по-късно директор на дирекция „НАТО и международно сигурност” и директор на дирекция „Права на човека и международни хуманитарни организации”. През 1993-1994 г. заема длъжността заместник-министър на външните работи и председател на националната комисия за ЮНЕСКО. Бил е посланик в Кралство Бахрейн, седалище Кувейт, заместник-ръководител на мисия във Вашингтон, аташе в Аман, Йордания.

Людмила Петкова е назначена за зам.-министър на финансите. От април 2010 г. е директор на дирекция “Данъчна политика” в Министерството на финансите. В периода април 2007 – април 2010 г. заема длъжността на началник отдел „Данъчна методология” в НАП.

Неджми Али е назначен зам.-министър на отбраната. Заема длъжността на заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, бил е член на Комисията по външна политика и отбрана и на подкомисията, осъществяваща парламентарен контрол върху дейността на НРС, НСО и военна информация. През 2006 и 2007 г. е член на Европейския парламент. В периода 2003-2005 г. е заместник-министър на отбраната, член на надзорния съвет на Агенция за приватизация.

Иван Иванов е назначен за зам.-министър на отбраната. От 2012 г. е президент на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и почетен представител на Асоциацията на завършилите Колежа по отбрана на НАТО (АЗКОН). Преди това е директор на дирекция „Управление на човешките ресурси” в Министерството на отбраната.

Анна Янева
е назначена за зам.-министър на икономиката и енергетиката. В периода 2009-2012 г. е член на Постоянната комисия по „Икономика, енергетика и туризъм” към НС. От 2005 г. до 2009 г. е на длъжност заместник-министър в Министерството на икономиката и енергетиката, ресор „Икономика”, преди това работи като главен секретар на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели. В периода 1991-2005 г. е общински съветник и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси, член на комисиите по Стопанска политика и инженерна инфраструктура.

Лазар Лазаров
е назначен за зам.-министър на труда и социалната политика. В периода август 2005 – юли 2009 г. заема длъжности в Министерството на труда и социалната политика като съветник на министъра и заместник-министър.

Светлана Дянкова е назначена за зам.-министър на труда и социалната политика. От 2009 г. е ръководител на проект „Вътрешни комуникации” ПОК „Доверие”. През 2009 г. заема длъжността заместник-министър в Министерството на труда и социалната политика. Започва работа в държавната администрация през 1993 г. като експерт в Министерството на образованието и науката. Избрана е за народен представител в 37-мо, 38-мо, 39-то и 40-то НС.

Росица Янкова е назначена за зам.-министър на труда и социалната политика. От юни 2009 г. работи в КНСБ като съветник, а след това като изпълнителен секретар по пазара на труда. В периода декември 2003 – юни 2009 г. заема длъжността на зам.-изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, а от 2009г. до 2011г. заема поста изпълнителен директор на същата агенция.

Бюрхан Абазов е назначен за зам.-министър на земеделието и храните. В периода юни 2009 – октомври 2009 г. е член на Комисията по земеделие в Народното събрание. Март 2005 – юни 2009 г. е заместник-министър на земеделието и горите.

Чавдар Георгиев е назначен за зам.-министър на околната среда и водите. В периода септември 2005 – юли 2009 г. заема длъжността на заместник-министър на околната среда и водите. От юли 2009 г. е секретар на Правния съвет към Президента на Република България, като от 2011 г. до февруари 2012 г. – негов председател. В периода май 1995 – юни 1997 г. заема длъжността заместник-главен секретар на НС, а през 1995 г. на главен секретар на Министерството на околната среда.

Бойко Пенков е назначен за зам.-министър на здравеопазването. Притежава дипломи по „Болничен мениджмънт” и „Социална медицина, обществено здраве и здравен мениджмънт”, „Белодробни болести”, „Вътрешни болести” от Медицинския университет в София. Изучавал “Администрация в здравеопазването” в JICA, Япония.

Чавдар Славов е назначен за зам.-министър на здравеопазването. През 2012 г. става член на Комисията за лечение в чужбина при МЗ. В периода от 2010-2013 г. е национален консултант по урология, бил е началник Клиника по урология в УМБАЛ „Александровска”. През 2009 и 2010 г. е член на Борда на директорите на УМБАЛ „Св. Анна”.

Мукаддес Налбант е назначена за зам.-министър на образованието и науката. От април 2011 г. е експерт в ДПС. В периода юли 2009 – март 2010 г. работи като директор на дирекция „Координация и контрол на средното образование” в МОМН. Заема длъжност като заместник-министър на образованието и науката в периода септември 2005 – юли 2009 г.

Велислава Кръстева е назначена за зам.-министър на културата. От 2004 г. е ръководител звено „Връзки с обществеността и пресцентър” на ДПС. Работила е като говорител и член на Централна избирателна комисия за местни избори и като редактор във вестниците „Монитор” и „Стандарт” и в Дарик радио. В периода март 1999 – август 2001 г. заема длъжността на главен съветник в 38-мо НС.

Васил Василев е назначен за зам.-министър на културата. В периода от октомври 2011 г. до юни 2013 г. е общински съветник в гр. Ловеч, член е и на Националния съвет на Българска Асоциация на Работодателите в областта на културата. От 2006 г. е директор на Драматичния театър в гр. Ловеч.

Мая Тодорова е назначена за зам.-министър на младежта и спорта. От 2008 г. работи в Националния център „Европейски младежки програми”, дирекция „Управление на проекти по национални младежки и други донорски програми” и дирекция „Управление на проекти по национални, европейски и международни младежки програми. Експертната си дейност в държавната администрация започва през 2006 г. в Държавна агенция за младежта и спорта, където до 2008 г. работи в главна дирекция „Политика за младежта”.