Членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, депутати от 41-то и 42-то НС, областни и общински координатори на партията разпространиха до медиите декларация, с която заявяват, че напускат партията и започват създаване на нов политически проект. Контактната група, която се е подписала под декларацията, е в състав: Иван Петров, Павел Димитров, Недялко Недялков, Константин Хаджигаев, Емил Димитров.

В декларацията членовете на партията заявяват, че в последните години ГЕРБ вече няма нищо общо с ценностите от създаването си и се „стигна до там човек с повдигнати обвинения за сериозни престъпления, да продължава да бъде заместник–председател на ГЕРБ и по този начин да се представя като мерило за почтеност.”

През последните години ГЕРБ беше овладяна от хора, непритежаващи съвкупността от морални, политически и професионални качества, изисквани и очаквани от обществото. Вследствие на това каузата ГЕРБ беше компрометирана, се казва още в писмото. Според авторите на декларацията „обявените принципи и цели за открито управление, за прозрачност и морал в политиката бяха погазени и подменени с преследване на частни интереси. В употреба бяха наложени методи и средства, срещу които трябваше да се борим. Партията беше използвана като ракета–носител за заемане на постове и облагодетелстване от властта”.

Разочарованите от ГЕРБ допълват, че днес партията отблъсква с арогантността и неадекватното си поведение, с ширещата се посредственост, с липсата на демократичност.

Поетапно напускане на членове

След декларацията ще последва поетапно напускане на бивши, настоящи и редови членове на ГЕРБ, заяви малко след изпращането на декларацията Емил Димитров, бивш народен представител от ГЕРБ в 41-то Народно събрание пред агенция „Фокус”. Той уточни, че одобрилите декларацията са решили да прекратят членството си, защото е имало срок, в който Борисов е трябвало да освободи от ръководни постове Цветан Цветанов и Искра Фидосова. „Те нямат място в ръководството на ГЕРБ”, заяви Димитров.

В коментар пред агенцията Иван Петров заяви, че не могат да бъдат част от партията докато тя реално се ръководи от Цветан Цветанов. „Цветанов ръководи партийните структури, което сме казали, че няма как да стане, защото той е причина за всичко, което се случи в партията. Самият факт, че човек с две обвинения ръководи партията, не е добра реклама. Ние нямаме намерение да членуваме в такава партия”, категоричен беше Петров.

Той уточни, че в понеделник в цялата страна започва поетапно напускането на членска маса от партията и изрази надеждата процесът да продължи докато не стане ясно, че „голяма част от членската маса, а и от симпатизантите на ГЕРБ, мислят по начина, който сме изразили в отвореното писмо и декларацията.”

„Пожелавам успех на новата формация. Въпреки че направих опити да намеря консенсус в партията, явно желанието да работят самостоятелно и да реализират знанията и уменията си е по-силно. Така че единственото, което мога да им пожелая, е успех”. Това се посочва в изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Напомням само, че партия ГЕРБ съм я създал аз и структурите, за които говорят в декларацията, не могат да бъдат управлявани от Цветанов или някои друг, освен от мен. Не приемам някой да се чувства като крепостен селянин в партията, затова, когато човек не се чувства удовлетворен, е свободен да тръгне по нов път. Не приемам да бъда изнудван през медиите с подобен род декларации", се казва в изявлението на Бойко Борисов.

В края на юни в отворено писмо партийни организации от цялата страна поискаха да бъдат отстранени Цветан Цветанов, Искра Фидосова и ковчежника на партията Цветомир Паунов.