Пенсиите отново се превърнаха във водеща тема в парламента, където чувствително се повиши градуса на дебатите. От опозицията за пореден път обвиниха управляващите, че вече три години потъпкват закона, като не увеличават доходите на пенсионерите от 1 юли.

Социалистите настояха правителство да индексира всички пенсии с 12,6%, считано от 1 януари догодина, както и да осъвремени всички пенсии от 1 юли 2013-а - с 50% от индекса на потребителските цени и 50% от ръста на работната заплата за последната календарна година. Предложението отправи бившият социален министър Емилия Масларова , подчертавайки, че „нашата средна пенсия е десет пъти по-ниска от средната за ЕС”.

В крайна сметка парламентът одобри увеличението на пенсиите от 1 април догодина да бъде средно с 9,3 на сто.

Снимка: БГНЕС

„Пенсионната възраст би трябвало да се съобразява с продължителността на живота ни. Над две трети от българските пенсионери мизерстват. Не може предизборно да се демагогства и да ни се хвърлят трохички”, заяви Масларова и допълни, че в бюджета за следващата година не се очаква нищо добро - нито за българските пенсионери, нито за техните внуци.

Други депутати от левицата отбелязаха, че "когато замирише на избори", тогава от кабинета "Борисов" се сещат да вдигнат пенсиите.

Министърът на труда и социалната политика не закъсня с отговора си на нападките, отправени от бившия му колега и настоящ депутат от Коалиция за България. Основният аспект в „защитата” на Тотю Младенов – именно бившите управляващи били виновни за огромния дефицит в пенсионната система, като го увеличили с над 1 млрд. лева и така лишили повече съсловия от пари.

„Правителството намали дефицита в пенсионната система от 2.2 млрд. лв. на 1.9 млрд. лева. Направихме сериозни реформи. Непрекъснато увеличавахме услугите за българските граждани. Закрихме неефективни програми като „пенсионери на море” и открихме социални трапезарии”, посочи „плюсовете” на управлението си ресорният министър.

По думите му по програмата „Красива България” с по-малко от 9 млн. лева за три годни ведомството му ремонтирало над 90 дома за възрастни хора, за хора с увреждания и детски градини. „Вие само от един обект откраднахте 11 млн. лева. Ако бяхте останали да управлявате след 2009 г., щяхте да фалирате този пенсионен фонд с това, което правехте”, нападна от своя страна Младенов.

Социалният министър Тотю Младенов заяви, че правителството има възможност да увеличи тавана на пенсиите на над 16 000 български граждани – от 700 на 750 лева. Очакват се и евентуални коледни надбавки за хората с най-ниски пенсии, ако в края на ноември се установи излишък в бюджета.

Станишев към ГЕРБ : Вие сте кризата!

Преди дебатът да приключи с одобрение към политиката на кабинета, с цветущи нападки към ГЕРБ от трибуната се намеси и лидерът на социалистите. Сергей Станишев обясни, че предпочита 20 км магистрали по-малко за един мандат, но пенсионерите да не гладуват.

„Правителството казва - криза е, тя е виновна. Все едно кризата е Баба Яга, която сече всичко живо в България. Симеон Дянков поне три пъти обяви, че кризата е приключила в България. Вие сте кризата и нямате оправдание”, посочи лидерът на БСП.

Снимка: БГНЕС

Той натовари управляващата партия с още две вини – за драстичния ръст на безработицата и ниската раждаемост.

„Около 700 000 са българите без работа. Защо безработицата нарасна двойно, кой носи отговорността за това? Обезщетението за гледане на малко дете не се е променило след промяната на минималната работна заплата. 20 000 по-малко са родени деца за времето на управлението на ГЕРБ”, отбеляза Станишев.

Очевидно външният министър Николай Младенов се е впечатлил от изявлението на социалиста, тъй като в профила му в Туитър се появи следният коментар: „Станишев уби рибата: сега пък Борисов бил виновен за ниската раждаемост в България.”