Зам.-председателят на ГЕРБ и бивш силов министър Цветан Цветанов вероятно отново ще бъде председател на вътрешната комисия в Народното събрание. Това обяви самият той в студиото на „Тази сутрин”.

Цветанов коментира и изненадващото назначение на ген.Валентин Радев за министър на вътрешните работи. Според него бившият зам.-министър на отбраната има нужния капацитет да се справи със залегналите в управленската програма задачи, а освен това е и запознат с проблематиката като бивш член на вътрешната комисия в парламента.

„Имахме един много интересен разговор с г-н Борисов, като си говорихме по тази тема, когато имаше предложение на Патриотите аз да бъде вътрешен министър”, разказа Цветанов. По думите му двамата дискутирали въпроса как ще се работи в парламент с 80 депутати от БСП и 26 от ДПС и как ПГ на ГЕРБ (председателствана от Цветанов – б.р.) трябва да продължи да бъде сплотена и да намира успешно подкрепа за своите инициативи от другите партии.

Така от „тази голяма резервна скамейка” бил изваден ген. Валентин Радев.

Цветанов посочи, че в управленската програма има „много сериозни акценти за подобряване на услугата „Сигурност” на българските граждани” – назначаване на още униформени служители, нарастване на броя на разследващите полицаи до 8000, нови коли, по-големи лимити за гориво, присъствие на органите на реда във всяко село и т.н.

Депутатът от ГЕРБ посочи, че ще се поддържа тясна връзка и с частните охранители, които ще работят по нов закон.

По темата със съдебната реформа, Цветан Цветанов отхвърли по-ранните обвинения на лидер на „Да, България” Христо Иванов, че новото правителство ще се задоволи само с имитация на дейност. Той напомни приетата Стратегия за съдебната реформа и промените в Закона за съдебната власт от предния парламент и предстоящия пряк избор на членове на Висшия съдебен съвет, който ще е по изцяло нова процедура.

Той отбеляза, че предстои делата за корупция по високите етажи на властта да минат към спецсъда – единствената съдебна институция с висока оценка в евродокладите.

„Нека не бъркаме реформите и личните амбиции на когото и да било. Ние сме съмишленици по всичко това, което се случи. Христо Иванов предпочете да прави личен политически проект. За да правиш политически проект в България трябва да имаш някаква фиксация върху нещо, за да говориш постоянно за него и да трупаш политически дивидент”, отбеляза Цветанов.

Той обяви, че ГЕРБ ще внесат законопроект за мажоритарна избирателна система: „Ние сме го коментирали и сме се съгласили с тези 2,5 млн., които са гласували на референдума. В момента общественото одобрение не е много позитивно, хората искат личности, искат пряк избор. Няма парламентарна група, която да има подобна електорална подкрепа”.