В навечерието на оставката на кабинета - опозицията свика консултации в парламента. Партиите се договарят как да запазят стабилността до вота.

БСП успя да се срещне с ПФ, "Народен съюз", БДЦ, АБВ и ДПС, а за утре останаха разговорите с Реформаторския блок. От дясното обединение обаче обявиха, че нямат какво да обсъждат със социалистите. С ГЕРБ разговори не се предвиждат.

Темите трябваше да бъдат политическата криза след оставката на правителството, Бюджет 2017 и промените в изборните правила, които гражданите поискаха на референдум. По думите на Нинова целта е „да е ясно какво става с мнозинството”.

Тя говори първо с Красимир Каракачанов (ВМРО), Валери Симеонов (НФСБ), Волен Сидеров („Атака”) и Румен Йончев (”Народен съюз”). В тази си конфигурация политическите сили подкрепиха и лидера на „войводите” за канидат-президент.

Заявихме нашите виждания за 300 лв. минимална пенсия. Не сме говорили за подкрепа за бюджета. Това каза съпредседателят на Патриотичният фронт Красимир Каракачанов след срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова.

Към момента минималната пенсия е малко над 161 лв. т.е. националистите настояват за приблизително двойно увеличение.

Според Георги Ковачев от "Народен съюз", бюджетът в този му вид не може да бъде приет и трябва между двете четения да се направят сериозни корекции в данъчните закони.

Снимка: Ладислав Цветков
Срещите на Нинова продължиха с разговор с представители на „Български демократичен център”. Те се оказаха на различно мнение от бившите си колеги по парламентарна група "Народен съюз".

"Ние посъветвахме БСП да подкрепи бюджета, тъй като това не е бюджет на ГЕРБ, а на държавата. Хората няма да приемат НС да остави държавата без бюджет и ще се почувстват още по-несигурни в тази обстановка. Държавнически и отговорно е бюджетът да бъде приет на първо четене", заяви пред журналисти зам.-председателят на БДЦ Росен Петров.

„Не сме обсъждали изборните правила, но БДЦ държи на мажоритарния вот в два тура. След като 3,5 млн. българи го казаха, ако не го приемем, скоро ще ги видим отпред. Предсрочните избори трябва да се проведат по новите правила”, заяви Петров.

Според него служебен кабинет, съставен съвместно от Румен Радев и Росен Плевнелиев е най-удачният вариант за България.

„АБВ е опозиция, което значи, че ще гласуваме против проектобюджета. На второ четене ще подкрепим това, което е необходимо, но на първо четене опозицията винаги гласува против бюджета. Основните критерии към всяка опозиция е отношението към бюджета и не бива да се очаква от нас нещо по-различно. Имаме конкретни идеи за нов бюджет, сред които и безплатни детски градини”, обясни Георги Първанов от АБВ след срещата.

Снимка: БГНЕС
Според него най-добре е да се работи във времето до нов парламент, без бюджет, като се ползва 1/12 от предишния бюджет всеки месец.

Той изтъкна, че АБВ била единствената партия, която отстоява идеята за промени на политическия модел: „Ние сме за смесена система, 50 на 50, с варианти да се избират личности, но да се защитят и партиите, за да не се компрометира системата. Смятаме, че тези промени са малки стъпки в посока на голямата реформа на политическия модел, която може да се случи с Велико Народно събрание с изработването на нова Конституция. Вотът е изобщо срещу политическия модел, а не само срещу някои от неговите елементи”.

„Ние сме за намаляване на субсидиите за партиите. Но, нека си припомним, че развратът в политиката дойде далеч преди те да бъдат въведени”, коментира Георги Първанов.

Той коментира, че партията му няма очаквания да получи мандат за съставяне на кабинет. „В рамките на този парламент никой, включително ГЕРБ и БСП, не могат да сглобят работещо и ефективно правителство. Парламентът и правителството са компрометирани. Този парламент има рейтинг като по времето на Жан Виденов, какво очакваме да се случи”, призова Първанов.