Законодателството, свързано с дейността на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), трябва да бъде променено, за да стане този орган по-работещ, каза пред журналисти във Велико Търново президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов.

Той коментира, че решенията на КСНС трябва да имат задължаващ, а не препоръчителен характер и промяната във функциите на съвета трябва да бъде заложена при една по-мащабна промяна на Конституцията. Според него са необходими и други конституционни промени, които засягат президентската институция.

Първанов коментира, че проблемите в българската политическа система идват от лошото състояние на партиите. "Трябват партии, които да изглеждат по друг начин в идейно отношение, но не е задължително те да са нови", коментира Първанов.

В коментар относно инициативата за създаването на партия, наречена "Помак", Първанов заяви, че това е нов опит да се раздели българската нация на базата на религиозния принцип. Според него това е част от политиката на разкол, която някой подклажда в българското общество.

Първанов каза, че митингът на БСП и ДПС е бил мащабен, но не е допринесъл за сваляне на напрежението в обществото. "Въпросът на деня е как да се оздрави управлението на страната и как да се стабилизира обстановката в България", допълни Първанов.

Във Велико Търново той и членовете на създадената от него дискусионна мрежа участват в разговори за проблемите на културно-историческото наследство, държавността и лидерството.