Трябва да поставим на масата идеята за президентска република. Това заяви на среща с перничани президентът в периода 2002-2012 г. и лидер на АБВ Георги Първанов, определяйки се като „привърженик на френския вариант, но съобразен със спецификата на българската политика от Освобождението досега”.

„Необходимо е да има ясна отговорност, а не както досега, всеки да прави каквото си иска и да се крие зад гърба на партията и парламента. Необходима е промяна в политическия модел”, подчерта той.

По думите му партиите са загнили, няма демократизъм, а ставащото в държавата не се решава в легитимните институции, а на кафе, или друго "шушу-мушу". „Предстои да пренесем проблемите си навън с очаквания избор на Делян Пеевски за евродепутат”, каза още Първанов и обвини социалистите, че не реагират срещу тази номинация.

Политикът посочи демографската политика като ключов ангажимент на АБВ, защото по думите му "нацията загива, откъдето и да погледнем". Той призна, че движението му има амбиция да измести ДПС като вечен балансьор. „ДПС преяжда с власт, наложи вето по много въпроси, редува кадровия си пасианс, както никога не го е правила и голямата партия преглъща”, допълни Първанов.

По темата „Украйна” той определи санкциите срещу Русия като несправедлива мярка, от която не страдат държавниците, а народът. Първанов е убеден, че България няма да получи компенсации за спирането на проекта "Южен поток" - "все едно да чакаш от умрял писмо".