След наводненията в страната, институциите показват бързодействие, но липсва превантивната функция – да се чистят коритата на реките и язовирите и да се спре безразборната сеч. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” президентът (2002 г. – 2012 г.) и лидер на АБВ Георги Първанов.

Той посочи, че партията му е поискала мораториум върху износа на дървесина, защото „отворените врати към нашите съседи позволяват безразборна сеч”. По думите му това искане на АБВ не е било прието в този си вид и по-скоро се говори за ограничаване и по-висок контрол, но тепърва трябва да се видят резултатите.

Първанов напомни, че по настояване на Росица Янакиева при обсъждането на Бюджет 2015 са заделени 10-15 млн. лева за общините, които да се използват при екстремни ситуации.

„Можем да построим по-малка част от магистралите, но този проблем не можем да го оставим”, категоричен беше Първанов, който допълни, че водните бедствия имат тежък психологически ефект върху цялата държава.

Президентът запита защо е било закрито министерството на извънредните ситуации без да се създаде аналогична структура, която да действа при бедствия. В отговор на въпрос как се справя МВР с това си задължение, Първанов коментира: „Всяко мегаминистерство буди съмнение у мен” и напомни, че силовото ведомство си има и други проблеми, като даде пример с поръчковите убийства и контрабандата.

Лидерът на АБВ коментира и думите на екоминистъра Ивелина Василева, според която заради климатичните промени, трябва да свикнем с природните бедствия. Георги Първанов напомни, че в историята е имало периоди на засушавания и тежки наводнения.

„Не бива да свикваме, ако видим такава тенденция, трябва да заложим такива управленски решения, които да предотвратят такива бедствия и аварии”, категоричен беше Първанов.

Бивши другари и настоящи партньори

Лидерът на АБВ изрази съжалението си, че БСП са отхвърлили предложението за съвместна работа на местните избори. В отговор на твърденията от „Позитано” 20, че подобно сътрудничество е невъзможно с партия от дясно мнозинство, Георги Първанов запита: „Как се чувстваше БСП в дясното правителство на Тройната коалиция” и подчерта, че основната тежест в кабинета „Станишев” са имали социаллибералните политически сили.

По думите му в момента левицата се е върнала в своя „сектантски” период.

Той запита защо лидерът на ПЕС Сергей Станишев е станал и евродепутат, когато е можело на негово място в Страсбург да отиде друг „много по-ефективен и полезен за България политик”.

Според Първанов е важен въпросът доколко Станишев и Бареков са успели да защитят българския енергиен интерес или българския интерес, когато става дума за пазарите и за преодоляването на кризата.

Президентът подчерта, че АБВ е социален коректив вътре във властта и изреди направеното от вицепремиера Ивайло Калфин, който, по думите му, е един от най-добрите министри в правителството (заедно с Лиляна Павлова и Томислав Дончев).

Първанов определи стратегията за съдебна реформа като „слаб документ” и подчерта, че не трябва да се работи само в светлината на един или друг доклад на Брюксел.

Той изрази недоумението си за слабата реакция на опозицията след изказването на премиера пред Американската търговска камара, като подчерта, че не трябва да очакваме помощ от САЩ и ЕС за енергийните проекти, а да си помогнем сами.

„Борисов се е снишил, той е много по-различен от Борисов в първия мандат, той се обажда твърде рядко”, коментира Първанов. По думите му в момента има стратегическо сближаване между ГЕРБ и ДПС с хоризонт към президентските избори.

Лидерът на АБВ посочи, че ако наистина управляващите са зад Росен Плевнелиев, би трябвало още от сега ясно да го заявят. Липсата на изказване в тази посока, според Първанов, значи, че се обмислят и други варианти.