Отговорността за резила в момента в парламента е на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Това заяви президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) в предаването "Лице в лице". Той характеризира последните три дни и случващото се в Народното събрание като непарламентарно и обидно за държавата и заключи: „Процедурата подмени политиката”.

По думите на Първанов БСП е недооценила изборните резултати и не е преценила рисковете в управлението – например коалирането с „Атака.”

Ерозия на държавността

В момента ерозира доверието на хората в институциите и гражданите виждат в държавата единствено начин политиците сами да си решават проблемите, каза Първанов. „Институциите не могат да провеждат политиката в името на която са избрани”, посочи той и коментира доверието, с което се ползва 42-то НС. „Никой парламент не е имал така ниско доверие на самия си старт, а сега какво е - не ми се мисли”.

Според Първанов от ситуацията в момента губят всички и той изрази неразбиране каква е целта на Борисов и ГЕРБ.

Държавният глава в периода 2002-2012 г. добави, че разделение на българите, както в момента има на подкрепящи и противници на властта, е имало и в началото на прехода - по идеологически причини. „Сега разделението е много изкуствено, а калпавите политици, които не могат да управляват, имат полза от конфронтацията”, каза той.

Старите партии да се променят

Старите партии трябва да намерят сили и да се променят идейно и организационно, смята той по думите му българската политика за съжаление не дава шанс на успяващите хора. Той потвърди намерението си да изразява публично собственото си политическото си мнение, но не чрез политическа партия, а чрез гражданска платформа за дискусионни клубове, която ще започне да работи на 18 октомври.

Първанов беше категоричен, че ще върви самостоятелно, независимо от позицията на БСП по въпроса, и ще инициира вътрешно допитване дали председателят на БСП да се избира пряко от членовете на партията.

Първанов посочи, че справянето със задкулисието е по-важното. Според него обаче това не минава през нов изборен кодекс, а през промени в закона за политическите партии. „В закона за политическите партии е контролът върху финансирането им, регистрирането на депутатите, изразходването на субсидиите и съмнителни спонсорства”.